Liturgijom i misom proslavljen Vaskrs

PANČEVO, 16. april 2017. (TV Pančevo) – Vernici širom sveta danas obeležavaju Vaskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao. Na Uskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. U prepodnevnim satima, u svim hramovima služene su liturgije, a uz molitve čitana su i jevanđelja.

Uskrs je jedan od najvećih hrišćanskih praznika jer označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, pobedu vere i života nad smrću. Uskrs, Vaskrsenje Hristovo, obeležava se službama u svim hramovima. U Preobraženskom hramu u Pančevu, jutros je služena uskršnja liturgija, čitana su jevanđelja i izgovarane molitve.

- Proslaviću sa porodicom. Pravićemo roštilj u bašti. Poželela bih svima ljubav, sreću, slogu i mir.

- Proslaviću u krugu porodice, sa decom, sa ženom. Poželeo bih svima srećne praznike i lepo da provedu.

- Danas ću biti sa porodicom. Svima želim srećan Uskrs.

- Poželeo bih svima sve najbolje. Proslaviću u kurugu porodice, kao i svake godine. - Proslavićemo u krugu porodice. Dolaze nam deca, a i unuci. Poželeću im srećan Uskrs, puno zdravlja i veselja. Na trpezi će se svašta naći. Farbana jaja, pogača, pečenje, pečenica i sve što ide još uz to.

- Poželeću svima mnogo sreće, zdravlja najviše. Sve ostalo će doći samo po sebi. U Rimokatoličkoj crkvi Svetog Karla Boromejskog, služila se uskršnja misa, a vernici su poželeli najbližima prvenstveno zdravlje, mir, ljubav i sreću.

- Cele nedelje je Velika nedelja. Od Velikog četvrtka smo počeli sa proslavom ovih uskršnjih događanja i obeležavanja Isusovog uskrsnuća. Danas je uskršnji praznik, kada je Sveta misa. Juče smo dočekali a danas, u porodičnom okupu i zajedno sa svim vernicima, obeležićemo svečano. Posle sledi porodični deo, kada oveležavamo za stolom sa bogatom hranom, kolačima i poželimo jednim drugima miru u duši i puno ljubavi.

- Želim svima sve najlepše i puno zdravlja. Proslavićemo ovaj praznik u krugu porodice, sa mojim unucima

- Želim svima svako dobro, sve najbolje. Proslavićemo lepo, porodično.

- Želim svima zdravlja, sreće i sve najbolje. To želim i sebi i mojoj deci.

Mnogobrojnim vernicima čitana je i Uskršnja poslanica, u kojoj je povodom najvećeg hrišćanskog praznika, Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej pozvao vernike da se neprestano mole i razlikuju dobro od zla.