Drugi dan posete Vučića Hrvatskoj: Razgovaraće sa našim narodom i njihovim predstavnicima

PANČEVO, 13. februar 2018. (TV Pančevo) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović boravi u Hrvatskoj, drugi dan posete posvetiće Srbima koji žive u toj zemlji.

Skupština Srpskog narodnog veća u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" zakazana je za 16 časova. Okupljenima će se pored Vučića obratiti predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsednik SNV Milorad Pupovac.

On će posetiti Vrginmost, 1996. godine preimenovan u Gvozd, mesto u kome su Srbi teško stradali tokom Drugog svetskog rata, ali i u akciji "Oluja", a danas u toj i opštini Topusko živi oko 700 srpskih porodica.

Po povratku u Zagreb razgovaraće sa Srbima na trećoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća kojoj će prisustvovati većnici iz više opštinskih, gradskih i županijskih veća Srba iz cele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.

Juče se Vučić najpre uputio na Pantovčak u sedište hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović. Dočekan je uz najviše države počasti, a ispred rezidencije je bila postrojena garda hrvatske vojske. Nakon toga otišao je na sastanak sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Dok je preko Trga svetog Marka išao u Sabor dogodio se incident kad je poslanik Miro Bulj pokušao da isprovocira Vučića dobacivanjem i psovkama. Predsednik Srbije je ostao miran i dostojanstven.

Vučić se nakon sastanka sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem uputio u hrvatsku privrednu komoru na poslovni forum. Zatim je sa Kitarović posetio sedište Mitroplije zagrebačko-ljubljanske gde je predstavljen projekat "Budućnost Srba u Hrvatskoj". Radni dan je završio odlaskom na Kaptol gde se sreo s kardinalom Josipom Bozanićem.

Za kraj prvog dana posete Kolinda Grabar Kitarović je organizovala svečanu večeru u čast srpskog predsednika Aleksandra Vučića.