Srbija

 

I Srbija se seća kraja Prvog svetskog rata

PANČEVO, 11. novembar 2014. (TV Pančevo) – U svetu se danas obeležava Dan primirja u znak sećanja na dan kada su Nemačka i zemlje Antante potpisale primirje, čime je, praktično, završen Prvi svetski rat. U Srbiji je ovaj dan državni praznik i neradni je. Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, koji je u našoj zemlji ugrožena vrsta. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao feniks. U Velikoj Britaniji, na primer, simbol je crveni mak, a praznik se zove Dan makova. Mak je uzet kao simbol jer raste u Flandriji, gde je poginulo najviše britanskih vojnika.

 

USAID o srpskom Zakonu o radu

PANČEVO, 19. septembar 2014. (TV Pančevo) – Pre mesec i po dana usvojen je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o radu, a u Regionalnoj privrednoj komori stručnjaci Ministarstva za rad i zapošljavanje i američke organizacije USAID predstavili su najznačajnije izmene ovog zakona.

   

Nova terminologija za „ranjive“ grupe

PANČEVO, 14. jul 2014. (TV Pančevo) – Do sada smo govorili „marginalne“ grupe, invalidi, narkomani. Međutim, poslednjih godina u medijima se terminologija menja. Tako sada kažemo „ranjive“ grupe, osobe sa invaliditetom, korisnici droga. Udruženje „Nova +“ organizovalo je za pančevačke novinare trening, na kome je, između ostalog, bilo reči i o novim terminima, koje bi trebalo koristiti u izveštajima o takozvanim marginalizovanim grupama.

   

Posebne mere obezbeđenja testova

PANČEVO, 15. jun 2014. (TV Pančevo) – Od ponedeljka počinju prijemni za srednje škole. Učenici će prvo polagati test iz maternjeg jezika, pa iz matematike i na kraju novi – kombinovani test. Osmaci, kao i do sada, polažu ispite u svojim školama. U Pančevu ima 1.070 đaka koji su završili osnovnu školu. Znači, toliko i potencijalnih kandidata za mesta u srednjim školama. Ali, mesta ima mnogo više.

   

Dunav u Srbiji će progutati sneg sa Alpa

PANČEVO, 30. maj 2014. (TV Pančevo) – Vodostaji Dunava i Tamiša opadaju već danima, i to brže nego što je prognozirano, pa se može očekivati da do ponedeljka bude ukinuta i redovna odbrana od poplava. Međutim, oko 5. juna stiže otopljeni sneg sa Alpa preko Dunava. Ipak, u Lučkoj kapetaniji kažu da će do tada ova reka, pa samim tim i Tamiš, opasti dovoljno da dodatna količina vode neće dostići nivo ovih reka, kakav smo zabeležili pre desetak dana.

   

Nemci spasavaju životinje iz Obrenovca

PANČEVO, 29. maj 2014. (TV Pančevo) – Pored mnogih drugih, u petak su u Srbiju stigla još tri spasioca iz Nemačke. Ali oni su profesionalno obučeni da iz ugroženih područja izvlače životinje. Smeštaj su našli u Pančevu, ali svakog jutra kreću put Obrenovca, odakle su do sada izvukli na desetine i domaćih životinja i kućnih ljubimaca. Ovo im nije prvo iskustvo, jer stižu uvek tamo gde je najpotrebnije.