Tradicionalni Svetosavski turnir

PANČEVO, 23. januar 2018. (TV Pančevo) – Ekipa OŠ “Stevica Jovanović” pobednik je tradicionalnog turnira osnovnih škola u Pančevu, koji je održan u OŠ “Sveti Sava”. Drugo mesto osvojili su mladi šahisti iz OŠ “Branko Radičević”, dok su domaćini takmičenja iz OŠ “Sveti Sava” zauzeli treće mesto.

Ove godine na tradicionalnom šahovskom turniru osnovnih škola koje je organizovano u Osnovnoj školi “Sveti Sava” takmičilo se pet ekipa. Pored domaćina tekmičile su se ekipe iz OŠ Miroslav Antić, Branko Radičević , Stevica Jovanović Dositej obradović iz Omoljice .Svaki takmičar imao je po 15 minuta vremna da pokažu svoju veštinu, znanje i zabeleže pobedu.

- Cilj ovog takmičenja, pored toga što propagira šah je da se deca druže i sklapaju prijateljstva. Ukupno jedna ekipa ima četiri člana, pored toga jedan ili dva rezervna takmičara. Ima ukupno 16 igrača. Mi smo tu malo ograničili, dva puta na 15 minuta i otprilike jedna partija traje oko 30 minuta.

Ljubav prema šahu učesnici turnira imaju još od malih nogu. To je igra koju su među prvima naučili u detinjstvu.

- Dobio sam jednu partiju koju smo odigrali , bilo je zanimljivo. Učestvujem već pet godina, šah sam naučio da igram od svoga dede, to me je uvek privlačilo. Za ovu igru je važno da se više mozga, a ne da fizički budeš spreman, to me nekako privlačilo - kaže Viktor Kerekeš iz OŠ "Sveti Sava".

- Bilo je super, prvo sam loše počeo, ali sam nekako na kraju se izvukao i pobedio. Ima dovoljno vremena za partiju, ljubav prema šahu su mi usadili mama i deda kada sam bio mali, pa sam prestao i onda sam se upisao u Šahovski klub “Aljehin” - izjavio je David Polić iz OŠ "Branko Radičević".

Organizatori su i ove godine pripremili za takmičere koji su bili najbolji na Svetosavskom šahovskom turniru pehare i medalje.