Šahista Milanović osvojio prvo mesto u Splitu

PANČEVO, 3. septembar 2017. (TV Pančevo) – Šahista Marko Milanović vlasnik je više od 100 medalja i pehara, a njegov talenat je neosporan. Šah je naučio sa pet godina i veoma je brzo napredovao. Prvak je Srbije u ubrzanom šahu i prvak Srbije u brzopoteznom šahu u konkurenciji dve godine starijih od sebe. Marko je nedavno učestvovao na Finalu sportskih igara mladih u Splitu, gde je osvojio prvo mesto.

Marko Milanović poznat je širom Evrope i sveta u šahu. Dok se njegovi vršnjaci više zanimaju za kompjuterske igrice, on vežba šah. Do sada je osvojio je preko 150 pehara i medalja na takmičenjima, a nedavno se vratio iz Splita sa Finala sportskih igara mladih, gde je osvojio još jednu zlatnu medalju.

- Osvojio sam prvo mesto. Konkurencija je bila jaka. Igrali su najbolji šahisti iz Srbije, Bosne i Hrvatske. Split je lep grad. Takmičenje trajalo samo jedan dan, a ostalih dana smo se kupali i šetali po Splitu. Tamo sam tamo stekao i nove drugare, sa kojim sam razmenio iskustva. U međuvremenu sam gledao i druge sportove - rekao je Marko Milanović, šahista.

Pored titule prvaka Srbije u klasičnom šahu, ovaj mladi šahista je i vicešampion države u ubrzanom šahu. Takođe je osvojio prvo mesto i zlatnu medalju na turniru za II kategoriju, čime je postao zvanično najmlađi nosilac te seniorske titule u Srbiji. Njegov otac, Nebojša Milanović, kaže da za Marka šah i dalje predstavlja samo igru i želeo bi da tako i ostane, bar još neko vreme. Mladi šahista nije član nijednog šahovskog kluba, već ga roditelji sami pripremaju uz pomoć prijatelja šahista.

- Marko radi najviše sam, pogotovo u poslednje vreme. Radi iz materijala koji mu je ostavio njegov učitelja, pošto u poslednje vreme nema vremena da radi sa njim. Pomažem mu koliko mogu, ali na neki način ja sam tu sekundant. On već godinama tako radi. Radi i na kompijuteru i na tabli, ali najviše na kompijuteru. Tako se uči šah - izjavio je Nebojša Milanović.

Finale sportskih igara mladih bila je dobra priprema za Marka, pošto već u nedelju, 3. septembra, putuje za Rumuniju na Evropsko prvenstvo za kadete, rekao je Nebojša Milanović.