Održano Školsko prvenstvo Srbije u džudou

PANČEVO, 14. mart 2017. (TV Pančevo) –U pančevačkoj Hali sportova održava se Školsko prvenstvo Srbije u džudou. Za odličja se bori oko 600 učenika osnovnih i srednjih škola iz svih krajeva Srbije. Borci su podeljeni po starosnim kategorijama.

Posle Školskog prvenstva Srbije u Karateu, koje je održano prethodne nedelje, Pančevo je ugostilo i najbolje džudiste iz svih krajeva naše zemlje na državnom školskom prvenstvu. Više od 600 učenika osnovnih i srednjih škola okupilo se u Hali sportova. Oni su izborili učešće na ovom takmičenju u kvalifikacijama u kojima je učestvovalo više od 2000 mladih džudista. Generalni sekretar Saveza za školski sport Srbije Uroš Savić ističe značaj podrške grada Pančeva školskom sportu.

- Opet smo u Pančevu, posle karatea na red je došao džudo. Ovom prilikom želim da se zahvalim gradu Pančevu što podržava školski sport i što pruža ovako dobre uslove za takmičenja. Tu je veliki broj dece, džudo je jedan od najmasovnijih takmičenja u našem sistemu. Ovo je četvrta godina da, u saradnji sa Džudo savezom, organizujemo školsko prvenstvo i siguran sam da ćemo nastaviti tu saradnju, da bi se broj dece povećavao iz godine u godinu. Imamo 26 okruga u Srbiji i iz svih imamo predstavnike, tako da je cela Srbija danas u Pančevu – istakao je Uroš Savić, generalni sekretar Saveza za školski sport Srbije.

Miloš Marković, savetnik u Sportskom savezu Srbije kaže da je džudo jedan od najorganizovanijih sportova i da džudo savezi odlično funkcionišu.

- Džudo, iako je tek prošle godine ušao u sistem školskih takmičenja, pokazao je da je jedna od najorganizovanijih sportskih disciplina, pogotovo što Džudo savezi na nivou regiona i gradova, tako i Džudo savez Srbije daju svoj maksimum u organizaciji i poštovanju profesora, trenera i sudija. Vlada harmonija i to je velika stvar – izjavio je Miloš Marković, savetnik u Sportskom savezu Srbije.

Jelena Đorđević, sekretarka Saveza za školski sport Pančeva, kaže da se ovo takmičenje održava u našem gradu zbog prethodnih uspeha Pančevačkih takmičara u ovom sportu.

- Pančevo se opredelilo za ovo domaćinstvo, zato što je na prošlogodišnjim dečijim Olimpijskim igrama u Vranju Pančevo bilo nosilac 15 medalja u džudou, pa su poželeli da budu domaćini ovog takmičenja. Džudo je sport za sebe, ali se od skoro nalazi u sistemu redovnih takmičenja školskog sporta, kao i ostali sportovi. Ima veliku masovnost, što je za školski sport jedan od najvažnijih faktora – rekla je Jelena Đorđević, sekretarka Saveza za školski sport Pančeva.

Školsko prvenstvo Srbije u džudou jedno je od najmasovnijih takmičenja sa 600 učenika iz svih krajeva Srbije. Takmičenje su organizovali Savez za školski sport Srbije i Sportski savez Srbije.