Nagrađen četvorogodišnji Andrej Dobričan na šahovskom turniru

PANČEVO, 17. decembar 2016. (TV Pančevo) - Treći međunarodni šahovski turnir u organizaciji Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Dositej Obradović“ iz Pančeva i šah kluba „Aljehin“ održan je u prostorijama OŠ „Vasa Živković“. Na turniru je učestvovao veliki broj takmičara iz zemlje, ali i iz inostranstva. Pobednik u mlađoj kategoriji bio je Vuković Ilija, a u starijoj kategoriji Petronijević Ognjen. Nagrada Društva srpsko-ruskog prijateljstva je pripala Andreju Dobričan, koji je sa samo 4 godine osvojio treće svojekupno mesto.

U OŠ „Vasa Živković“ održan je treći tradicionalni šahovski turnir. Turnir je svečano otvorio Nemanja Rotar član gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu, koji je istakao da je šah jedna od najplemenitijih i najintelektualnijih igara i poželeo je svim takmičarima sreću i fer igru.

- Ono što je meni izuzetno drago, jeste da ovo organizuje Društvo rusko-srpskog prijateljstva, pošto su Rusi majstori kada je u pitanju šah. Najveći velemajstori dolaze čak iz te zemlje, a Rusija je jedna od zemalja koja jako ozbiljno pristupa treningu i obuci šahista. Oni to rade temeljno i studiozno, pa zato i postižu takve rezultate. I mi smo kao zemlja u tome vrlo dobri - rekao je Nemanja Rotar, član gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu.

Prema rečima Predraga Tomina, predsednika Šah kluba “Aljehin”, na turniru se prijavilo 80 dece, što je dokaz da šah nije zaboravljen. - Kvalitet dece je takav da su se na turnir odazvala deca koja su trenutno najbolja u Srbiji. Imamo goste iz Republike Srpske. Ako se u šahu pojave na jednom turniru 80 dece, to je zadovoljavajući broj uz napomenu da dolaze deca koja su trenutno na vrhu srpskog kadetskog šaha - objasnio je Predrag Tomin iz šah kluba “Aljehin”.

Vlado Stojanović, međunarodni šahovski sudija iz Bjeline kaže da je na turnir došao sa nekoliko đaka iz škole šaha „Svetozar Gligorić“.

- Na poziv smo došli u Pančevo, da se družimo i da uspostavimo prijateljstvo. Odnos između “Aljehina” i šah kluba „Svetozar Gligorić“ su jako dobri. Želimo da nam se deca druže, da dođu i oni kod nas u Republici Srpskoj objasnio je Vlado Stojanović, međunarodni šahovski sudija iz Bjeljine.

Prema rečima organizatora, glavni cilj turnira jeste popularizacija šaha, kao i onih vrednosti koje bi trebale da budu osnov vaspitanja dece i omladine.