Mini rukomet za školarce u Pančevu

PANČEVO, 14. novembar 2017. (TV Pančevo) – U Osnovnoj školi "Sveti Sava" realizovan je pilot projekat "Jedna mala lopta može pokrenuti svet", čiji je cilj promocija mini rukometa đacima nižih razreda. Ideja pančevačkog Saveza za školski sport je da se ovom projektu priključi više škola, pa da se takmičenja organizuju kako na nivou škola pojedinačno tako i među školama. U realizaciju projekta uključene su sve pančevačke učiteljice, koje su prošle i sertifikovanu obuku.

Projekat "Jedna mala lopta može pokrenuti svet" Savez za školski sport u Pančevu realizuje uz podršku Rukometnog saveza Srbije i rukometnih klubova "Dinamo" i "Pančevo".

- Sport nije samo bitan zbog pravilnog razvoja dece, već i zbog njihove socijalizacije. Mislim da je mini-rukomet najpristupačniji i jedna od najprilagođenijih sportskih igara za ovaj uzrast - rekao je Milan Petronijević, koordinator za mini-rukomet u RSS.

Kroz takozvane ugledne časove, deca uče osnovne veštine hvatanja, dodavanja i vođenja lopte.

- Ovo ne da je pokrenulo svet, nego smo mi svi sa decom ispunjeni predivnom energijom danas. 0,51

Ideja je da se u Pančevu formira mala liga mini rukometa, s ciljem da se deca tokom takmičenja pre svega igraju i druže, kaže Ristić.

- Bitno je da je masovno i da je prikazano da na jednom času može i toliko dece da učestvuje i da im bude zanimljivo. Cilj je da se to proširi na teritoriju čitavog grada - kaže Ristić.

U Osnovnoj školi "Sveti Sava" ovakve susrete i promocije sporta veoma često organizuju. Zbog toga je ova škola i izabrana za realizaciju uglednih časova.

- Deca to jako lepo prihvataju. Mislim da je to važno za popularizaciju sporta, u ovom slučaju mini-rukometa - kazala je Olivera Štetin, direktorka OŠ "Sveti Sava"

Kako bi u svojim školama što bolje promovisali mini-rukomet, učitelji su prošli i sertifikovanu obuku, i dobili licence za rad u toj oblasti.

- Opšte je poznato da je iz starijih generacija bilo onih koji su bili reprezentativci u rukometu. Pančevo je iznedrilo velika imena rukometa. Mi smo prošle godine imali seminar, i mi kao učitelji smo bili prezadovoljni seminarom, koji smo prezentovali svojoj deci. Sa njima radimo godinu dana na prezentaciji rukometa, i deca obožavaju tečasove. Veoma vole te časove na kojima im se prezentuje određena vrsta sporta - rekla je učiteljica Dejana Maksimović.

Rukometni savez Srbije je 2010. godine u saradnji sa Evropskom i Svetskom rukometnom federacijom pokrenuo projekat "Mini-rukomet - rukomet u škole" i u celoj zemlji, realizuje ga u saradnji sa lokalnim rukometnim klubovima.