Dušan Borković: Ulica nije trkačka pista

PANČEVO, 18. decembar 2017. (TV Pančevo) – Najbolji srpski automobilista Dušan Borković potpisao je Protokol o saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja koja ima za cilj podizanje svesti o očuvanju ljudskih života na putevima. U istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, većina vozača prekoračuje brzinu. Jedna od najrizičnijih kategorija su mladi vozači, ali bi trebalo istaći i podatak da se porastom vozačkog iskustva smanjuje procenat prekoračenja brzine.

Pošto su mladi vozači najrizičnija grupa, saradnja sa Dušanom Borkovićem, našim najboljim automobilistom, od neprocenjivog je značaja, kaže Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja. Dušan Borković je zahvalio što je Agencija u njemu i njegovom timu prepoznala prijatelja sa zajedničkim ciljem, dodajući da kao trkač, ima obavezu da ličnim primerom, promoviše poštovanje saobraćajnih propisa.

- Imam dužnost da što više promovišem bezbednost u saobraćaju. Da podignemo svest javnosti, koliko je ta tema važna. Ja to već u kontinuitetu radim godinama, inkognito, kao automobilista. Gostovao sam na raznim fakultetima i stalno pričam, savetujem vozače kako treba da voze. Naš moto glasi „Ako ja vozim brzo na trci, ulica nije trkačka pista“. A ja i svojim ličnim primerom u saobraćaju pokazujem kako treba da voze - rekao je Dušan Borković.

Kampanja Agencije za bezbednost saobraćaja, „Ulica nije trkačka staza! Uspori!“, ima za cilj da se smanji broj nezgoda koj nastaju kao posledica ne prulagođene brzine i nepoštovanja ograničenja brzine na putevima. Istraživanja Agencije pokazuju da oko 55% vozača prekorači brzinu u naselju, oko 45% na auto putu, a oko 30 % na putevima van naselja. Najrizičnija kategorija su mladi vozači, jer istraživanja pokazuje, da se sa povećanjem vozačkog iskustva i starosti smanjuje procenat vozača koji su prekoračili brzinu, kaže Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja.

- Vozačima je generalno poznato da postoje ograničenja. U našim istraživanjima došli smo do podatka da 80% vozača prekrši propisanu brzinu. Kampanje Agencije za bezbednost saobraćaja usmerena ka vozačima imaju za cilj da učvrste pozitivne stavove kod vozača koji znaju koliko je važno poštovati saobraćajne propise, a sa druge strane imamo za cilj da promenimo negativne stavove - rekla je Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbedonst saobraćaja.

Kampanju koja je usmerena ka poštovanju ograničenja brzine, ali i ostalih saobraćajnih propisa, podržao je i novinar Mladen Mijatović, koji kaže da je za 17 godina koliko izveštava, snimio oko 1000 saobraćajnih nezgoda u kojima je stradao, nažalost, veliki broj mladih.

- Drago mi je da Agencija za bezbednost saobraćaja, kontinuirano radi na podizanju svesti svih nas koji učestvujemo u saobraćaju. Svi zajedno treba da damo svoj doprinos kako bi bili bezbedniji u saobraćaju, kako bi Srbija što pre dostigla nivo najrazvijenijih evropskih zemalja - rekao je Mladen Mijatović, novinar.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da kampanje o bezbednosti saobraćaja, a posebno one koje se odnose na brzinu vožnje i ponašanje vozača mogu da doprinesu da vozači bolje prihvate i bolje poštuju propise. Prema podacima, u ovoj godini, je u saobraćajnim nezgodama poginulo 535 lica, što je za 5% manji broj u odnosu na isti period prošle godine. Statistika takođe kaže da je brzina faktor rizika koji u najvećoj meri dovodi do saobraćajnih nezgoda, ali i određuje njihovu težinu.