Vukosavljević posetio GO SNS-a u Pančevu

PANČEVO, 17. mart 2017. (TV Pančevo) – Ministar kulture Vladan Vukosavljević posetio je Gradski odbor Srpske napredne stranke u Pančevu i tom prilikom rekao da Pančevo izdvaja 7 odsto iz Gradskog budžeta i da se nalazi na samom vrhu po izdvajanju za kulturu. Rezultato takve politike se jasno vidi, rekoo je ministar i dodao da je Pančevo grad sa izuzetnom tradicijom.

Ministarstvo kulture i informisanja će, kako je rekao ministar Vladan Vukosavljević, doneti kuturnu strategiju za period 2017./2027. godine imajući u vidu dobro iskustvo u Pančevu. Poslanici koji su se bavili donošenjem kulturne strategije u Pančevu uradili su važnu stvar, dodao je on.

- Želim da vas obavestim da je opredeljenje i predsednika vlade gospodina Vučića da kultura bude značajnija tačka razvoja nego u prethodnom periodu. Ranije je bilo i raznih zloupotreba i manipulacija i zapostavljanje kulturnog života u mnogim sredinama u Srbiji – kazao je Vukosavljević.

Ministar je rekao da Srbija nikada nije imala strategiju kulturnog razvoja i ako sve bude išlo kako treba, naša zemlja će po prvi put u istoriji imati strateški važan dokument. Ovom prilikom Vukosavljević je ukazao na neke bitne tačke koje će se naći u strategiji.

-Mi ćemo snažno insistirati na decentralizaciji kulturnog razvoja i kulturne politike u Srbiji – objasnio je ministar.

Porast stranih investicija u zemlji je ohrabrujuća stvar, otvaranje novih radnih mesta, fabrika, grade se putevi. Vukosavljević je istakao ovi čenjenicu, jer, kako je rekao, zemlja ne može da odvaja ukoliko nema odakle.

- Mi smo predvideli da će izdvajanja za kulturu svake godine biti povećavana, po stopi od 0,1 odsto godišnje. Za deset godina Srbija će za kulturni razvoj odvajati 1,8 odsto – rekao je ministar.

Ministar je rekao da je čvrsto opredeljenje Vlade da se više ulaže u kulturu. On je kazao da to nije samo novac to su i zakoni i stvaranje duha i abmijenta. Očuvanje kulture je preduslov za opstannak i razvoj jednog društva. Bez kulturnog identiteta nema države nema naroda, nema prosperiteta,dodao je on.