Vučić: Pravosuđe je sporo, spremni smo da prihvatimo preporuke

PANČEVO, 10. maj 2018. (TV Pančevo) – Srbija, kroz ustavne amandmane koji se odnose na pravosuđe, želi da obezbedi adekvatnu ravnotežu između nezavisnosti i odgovornosti sudstva, kako bi građanima bile obezbeđene efikasne i kvalitetne pravosudne usluge, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić, u susretu sa delegacijom Venecijanske komisije.

Aleksandar Vučić je ocenio da je srpsko pravosuđe sporo i dodao da je Srbija spremna da prihvati preporuke Venecijanske komisije i primeni dobra iskustva kako bi unapredila vladavinu prava, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Predsednik Vučić primio je delegaciju Venecijanske komisije, savetodavnog tela Saveta Evrope koje pruža pravnu pomoć državama članicama, radi postizanja evropskih pravnih i institucionalnih standarda u oblastima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava. Predstavnici Venecijanske komisije su, tokom susreta, istakli da su u Srbiju došli kako bi sagledali predloge ustavnih amandmana i postojeće primedbe, radi pripreme godišnjeg izveštaja koji će biti predstavljen u junu.

Oni su ocenili da je ustavna reforma važna i korak u dobrom pravcu, ali da je u tom procesu neophodna dobra komunikacija svih relevantnih aktera.

Evropska komisija je, inače, tražila od Venecijanske komisije da doprinese usklađivanju pravnog sistema Srbije sa evropskim zakonodavstvom, kako bi ispunila kriterijume za prijem u Evropsku uniju.

Na odvojenom sastanku predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa delegacijom Venecijanske komisije koja boravi u Srbiji radi sagledavanja predloga ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa koje je Srbija prosledila toj komisiji u aprilu ove godine.

Predstavnici Venecijanske komisije istakli su da je jedan od najvažnijih reformskih koraka koji proizlaze iz preporuka Evropske komisije, a koji ujedno predstavljaju i najveći izazov za sprovođenje, obaveza izmene Ustava Srbije u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa.

Takođe, istaknuto je da Akcioni plan za poglavlje 23 predviđa da ustavne izmene moraju da budu sprovedene u skladu sa najboljim rešenjima koja postoje u okviru Evropske unije. Premijerka je prenela da Srbija kroz ustavne amandmane želi da obezbedi nezavisno i efikasno sudstvo, koje će, pre svega, biti u službi građana Srbije.

Ocenila je da je pravosuđe u Srbiji sporo i neefikasno, čime se usporavaju sveukupni reformski procesi u državi.

Premijerka je, takođe, naglasila da je cilj izmene Ustava jačanje nezavisnosti pravosuđa, ali i odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.

Članovi Venecijanske komisije izrazili su spremnost da pruže pravnu pomoć Srbiji u postizanju evropskih pravnih i institucionalnih standarda u oblasti demokratije i vladavine prava, kroz neophodne ustavne promene i reformu pravosuđa.

Sa predstavnicima Venecijanske komisije sastala se i delegacija Ministarstva pravde sa ministarkom Nelom Kuburović na čelu.

Oni su razgovarali o budućim ustavnim promenama u Srbiji u oblasti pravosuđa. Ministarka je na sastanku predstavila Nacrt ustavnih amandmana i ukazala da je to druga verzija Nacrta usaglašena sa više od 30 komentara koja su u Ministarstvo pravde dostavila strukovna udruženja, civilni sektor i same pravosudne institucije nakon drugog kruga javne rasprave.

Pored toga, predstavnici Venecijanske komisije upoznati su i sa Nacrtom ustavnog zakona koji detaljnije definiše predložene ustavne amandmane i predviđa usklađivanje sistemskih zakona sa ustavnim promenama.

Na sastanku je istaknuto da je nezavisno pravosuđe od velike važnosti za funkcionisanje svake države, ali i da, sa druge strane, treba da postoji njegova odgovornost.

Kuburovićeva je naglasila da će Srbija poštovati preporuke Venecijanske komisije i zahvalila predstavnicima te komisije što su u relativno kratkom roku prihvatili da Nacrt bude razmatran na redovnoj junskoj sednici tog tela.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa delegacijom Venecijanske komisije. Tokom razgovora, ministarka je istakla da je Srbija u otvorenom i inkluzivnom procesu debate svih zainteresovanih subjekata, pripremila predlog ustavnih amandmana koje smo poslali Venecijanskoj komisiji, čije odgovore i preporuke očekujemo u junu.

Joksimovićeva je ocenila da su od izuzetnog značaja reforme u poglavlju 23. zbog potrebe jačanja nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa u Srbiji.

Delegaciju Venecijanske komisije predvodio je sekretar Komisije Tomas Markert, a članovi su izvestioci Hana Suhočka iz Poljske, Grejn Makmorou iz Irske, Andras Varga iz Mađarske i Jorgen Štejn Sorensen iz Danske.