Tribina "Srbija bira" u Pančevu

 

PANČEVO, 15. mart 2017. (TV Pančevo) – U Foajeu Kulturnog centra, održana je tribina pod nazivom „Srbija bira“ na kojoj su Milomir Marić, glavni urednik „Happy“ televizije i novinari Predrag Sarapa i Predrag Peca Jeremić govorili su o tome da li birači biraju političke programe ili političke floskule i da li je politika koju zastupaju kandidati zasnovana na ozbiljnim strateškim pravcima razvoja ili predstavlja vrstu političkog pamfleta.

Na tribini pod nazivom „Srbija bira“, razgovaralo se i o tome koliko je tema ekonomije prisutna u procesu izbora kao i o tome kolika je uloga tajkuna u kampanji. Milomir Marić je ovom prilikom istakao da nijedan kandidat za predsednika, osim Aleksandra Vučića, nema ozbiljnu političku stranku, Skupštinsku većinu ili ideju da bilo šta promene.

- Ni iza koga ne stoji ozbiljna stranka ni politička snaga. Izbori za predsednika Srbije su više nagoveštaj kako se kreću politički procesi. Rezultati izbora su vrlo bitni i simbolički određuju smer Srpske politike. Izgleda da su se ovi kandidati malo izgubili. Kad vidimo šta oni pričaju, to se pretvorilo u neki haos. Ja sam mislio da tabloidi izmišljaju to što objavljuju da ovo nisu predsednički izbori već takmičenje čiji je veći u Srbiji ili takmičenje ko će koga da obesi. Ja nisam mogao da verujem šta pričaju – kazao je Milomir Marić, glavni urednik „Happy“ televizije.

Predrag Sarapa se osvrnuo i na društvenu elitu 90-tih godina, koja je, kako je napomenuo, dovela Srbiju do propadanja.

 

Sve to je propalo tih godina, a kasnije je to samo dotučeno raznim privatizacijama, a najviše u Vladi Vojislava Koštunice. Bilo je tu raznih likova koji su spavali po tetkinim kaučima, a posle se pojavljivali sa budžetima od 20-tak miliona na svom računu, rekao je Predrag Sarapa.

Ekonomija bi trebala da bude prioritet u ovom izbornom ciklusu, rekao je Predrag Jeremić, i napomenuo da se u svojoj knjizi bavio temama koje ne trebaju da budu zaboravljene.

-Izgleda da je pojedinim kandidatima bitno da budu na naslovnim stranama, da bude sve više nekih gluposti i prozivanja, optuživanja, a da nema pravih programa i pravih ideja. Upravo zbog toga sam ja i došao na ideju da uradim ovu knjigu, da krenem od one floskule koja se toliko često čula u Srbiji – „Prevario me je, uradio me je na olovku “. Upravo je to tema, kriminal na olovku, na fakture, na račune. To se odvijalo godinama. Ja sam malo bio idealista, računajući da će se te stvari rešiti u dogledno vreme, međutim, mnogo toga nije rešeno a izgleda da neće stvari biti ni rešene – objasnio je Predrag Peca Jeremić, novinar.

 

Srbija mora da se ponaša u skladu sa svojim mogućnostima, dimenzijama i ekonskom stanju, jer tako može uspeti – objasnio je Marić na tribini “Srbija bira”.