Lokalni izbori na KiM

PANČEVO, 22. oktobar 2017. (TV Pančevo) – Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji, treći od samoproglašene nezavisnosti 2008, održavaju se danas u 38 opština. Predizborna tišina počela je u ponoć i trajaće do 19 sati. U Mitrovici su sva birališta otvorena osim jednog. CIK: Na izborima na KiM do 15 sati 29,06 izašlih na glasanje. Srpska lista: Regularni uslovi ili ne priznajemo rezultate.

Na lokalnim izborima biraju se predsednici opština i odbornici u opštinskim skupštinama.

Centralna izborna komisija Kosova i Metohije saopštila je da će na izborima učestvovati 91 politički subjekt – 35 političkih partija, jedna koalicija, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata.

Kosovski Srbi na izbore izlaze sa 18 lista i nastupiće u 21 opštini – u 10 opština u kojoj čine većinu stanovništva i u 11 opština u kojoj nisu većina.

Izborna kampanja je zvanično počela 21. septembra.

Centralna izborna komisija saopštila je da je do 15 časova na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji izašlo 29,06 birača, odnosno 515.657 od 1.890.952 upisana glasača.

Kako se navodi, reč je o podacima sa 2.360 biračkih mesta od ukupno 2.505 na kojima se glasa.

Prema tim podacima, u severnoj Kosovskoj Mitrovici od 21.797 upisanih izašlo je na biračka mesta njih 6.275, odnosno 28,79 odsto.

Od opština sa većinski srpskim stanovništvom najviša izlaznost je u Klokotu, gde je izašlo 45,38 odsto glašaca odnosno 1.698 od 3.742 upisana, a sledi Štrpce, gde je od 13.781 birača izašlo 5.602, što je 40,65 odsto od upisanih.

U opštini Novo Brdo, gde živi veliki broj Goranaca, od 9.848 upisanih na birališta je izašlo 3.688 građana, odnosno 37,45 odsto.

U Leposaviću je izlaznost 35,73 odsto, a u Gračanici 24,95 odsto.

U Prištini je od 188.341 upisanih do 15 časova glasalo njih 56.815, što je 31,92 odsto.

Najviša izlaznost je kao što je bila i u prepodnevnim časovima u sa albanskim življem većinskoj Mamuši, gde je izlaznost 54,56 odsto, a najniža je i dalje u Srbici, gde je takođe većinsko albansko stanovništvo, gde je do 15 časova od 54.970 upisana izašlo svega 10.964 birača što je 19,95 odsto.

Svi birački centri u opštini Kosovska Mitrovica otvoreni su u sedam sati jutros, sem jednog u Gornjem Suvom Dolu,a razlog kašnjenja je birački spisak, koji se u tom trenutku nalazio na drugom biračkom mestu, izjavio je danas predsednik Opštinske izborne komisije Severne Mitrovice Slobodan Dimitrijević.

"Na tom biračkom mestu kasnilo se 45-50 minuta, međutim, to uopšte nije dovelo ni do kakvog problema, iz razloga što u tom biračkom mestu, po biračkom spisku, glasa 177 birača. Našli smo spisak i sada glasanje tamo protiče normalno, kao i u celoj opštini", rekao je Dimitrijević za Tanjug.

Kako je dodao, ljudi u velikom broju izlaze na birališta i za sada niko nema nikakvih primedbi.

"Nadam se da će tako ostati i do kraja dana, kao što je lep dan, nadam se da će se tako i ovo glasanje završiti", rekao je Dimitrijević.

Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji protiču, prema oceni CIK-a, regularno, ali ima informacija iz lokala da je bilo nekih incidenata ili nepravilnosti.

Kako javljaju mediji, u Gračanici su privedene dve osobe zbog međusobnog fizičkog obračuna i remećenja toka glasanja.

U Opštini Gora, javlja RTS, na biračkim mestima su zamenjeni iznenada članovi biračkih odbora iz Jedinstvene goranske partije, a koja je u koaliciji sa Srpskom listom u kosovskom parlamentu i, kako kažu iz Jedinstvene goranske partije, ta ciljana rotacija dovela je u konfuziju oko 3.000 birača Goranaca.

Dva člana biračkog odbora u Klokotu privedena su, a jedan od njih je iz Srpske liste, predsednik biračkog odbora, koji je pokušao da zaštiti biračku kutiju od napada predstavnika jedne od građanskih inicijativa.

Centralna izborna komisija saopštila je prve rezultate lokalnih izbora u opštinama na Kosovu i Metohiji po kojima je do 11 časova u Kosovskoj Mitrovici glasalo 2.212 od 21.797 upisanih birača, odnosno 14,64 odsto.

Od opština sa većinski srpskim stanovništvom u Štrpcu je, od 13.781 upisanih glasalo 2.128 odnosno 15,44 odsto, u Gračanici od 21.163 u biračkom spisku izašlo je 2.140 glasača što je 10,11 odsto.

Klokot, od opština naseljenih većinom srpskim stanovništvom, ima najvišu izlaznost te je tamo od 3.742 upisana već glasalo 21,25 odsto, a sledi Leposavić sa 19,41 odsto izašlih na lokalne izbore od ukupno upisanih 17.747 osoba sa pravom glasa.

Inače u najvećem gradu na Kosovu i Metohiji – Prištini, do 11 časova, po podacima CIK-a, od 188.341 upisanih na birališta je izašlo njih 21.585, što je 13,06 odsto.

Najviša izlaznost prema tim podacima je u Mamuši, većinski naseljena Albancima, gde je glasalo 23,48 odsto birača od 3.935 upisanih, a najmanja je u Srbici, gde većinu takođe čine Albanci, u kojoj je od 54.970 upisanih izašlo svega 3.217 odnosno 6,08 odsto.

Šef posmatračke misije Evropske unije Alojz Peterle izjavio je danas da posmatrači te misije izveštavaju da se na Kosovu izborni proces odvija bez problema.

"Postupci se poštuju i imamo informacije samo da je bilo nekih tehničkih problema", rekao je Peterle, prenose kosovski mediji.

Prema njegovim rečima, izbori su počeli dobro, a nekoliko biračkih mesta je otvoreno sa zakašnjenjem.

"Želeo bih da se proces nastavi kako je započeo", rekao je Peterle, nakon posete biračkim mestima u Prištini.

Akcije Prištine na administrativnim prelazima očigledan su pokušaj da se interno raseljena lica iz centralne Srbije spreče da glasaju na KiM, kažu u Srpskoj listi, i poručuju da neće prihvatiti rezultate izbora ukoliko se ne obezbede regularni uslovi za glasanje svima koji to pravo imaju.

"Ovim Priština pruža direktnu podršku onim "kvazisrpskim" strankama kojima ne odgovara da se interno raseljena lica, koristeći svoje pravo, izjasne za čvrste institucionalne veze Srba sa KiM sa državom Srbijom", saopštila je Srpska lista.

Srpska lista zahteva od nadležnih da intervenišu i puste u normalan rad sve administrativne prelaze i poručuju da "neće prihvatiti rezultate izbora ukoliko se ne obezbede regularni uslovi za glasanje svima koji to pravo imaju".

Administrativni prelaz Jarinje zatvoren je za saobraćaj oko 12 časova, tako da vozila iz pravca Raške ne mogu da uđu na KiM.

U kosovskoj policiji kažu da je reč o proverama, jer su, kažu, dobili prijavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi, te će specijalni timovi izvršiti proveru te informacije.

Inače, u koloni se nalaze vozila i četiri autobusa sa interno raseljenim licima sa KiM, koja su pošla na glasanje na sever Kosova i Metohije.

Prema RTK-u, program na srpskom jeziku, uhapšen je vozač jednog od autobusa, kao i dva interno raseljena lica iz Kragujevca.

RTK je takođe objavila, pozivajući se na RTV plus, da je više od stotinu raseljenih lica iz Jagodine, Smedereva, Beograda i drugih mesta iz centralne Srbije, koji su se uputili na glasanje u opštinu Novo Brdo, zaustavljeno danas prepodne na administrativnom prelazu Bela Zemlja.

Ministar za zajednice i povratak Davor Jevtić rekao je da očekuje da danas na lokalnim kosovskim izborima protekne sve u najboljem redu i da pre svega nada stabilnosti.

"Ono što pre svega jeste naš cilj je da Srbi daju glas za opstanak", poručio je Jevtić za Pink.

On je pozvao Srbe na kosovu da uvećaju snagu Srpske liste, a samim tim uvećaju i snagu srpskog naroda u političkom smislu unutar kosovskih institucija.

"Očekujemo pobedu Srpske liste, ali nam je takođe značajno, i to moram da naglasim, da i u sredinama u kojima Srbi nisu većina, pogotovo u Metohiji, naši sunarodnici izađu i na taj način daju glas svojim predstavnicima, koji će biti njihovi predstavnici u lokalnim skupštinama", rekao je Jevtić, dodajući da je to način da se čuje srpski glas.

Predsednik Srpske liste i kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Goran Rakić glasao je jutros u izbornom mestu u Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici, poručivši da očekuje pobedu u prvom krugu.

"Verujem pre svega da će sve proći u najboljem redu, očekujem veliku izlaznost građana i očekujem pobedu Srpske liste u svih 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Što se tiče Mitrovice, očekujem pobedu već u prvom krugu. Isto mesto, isto pitanje, verovatno isti odgovor kao i 2013. godine, večeras ćemo slaviti pobedu", rekao je Rakić novinarima.

Zahvalio je građanima na velikoj izlaznosti "od rane zore" i dodao da očekuje isto tako veliku izlaznost celog dana.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić očekuje da dan protekne bez incidenata, mirno i dostojanstveno, da se iskaže mudrost, istrajnost, a smatra da je najvažnije da ostane trajna i neraskidiva veza sa Srbijom.

"Kada je u pitanju Srpska lista, spremni smo za slavlje, već u ranim jutarnjim satima, ali svakako moramo biti svesni da građani moraju da izađu i podrže onaj put koji garantuje stabilnost, sigurnost i bezbednost, jer bez toga nama nema napretka", rekao je Spirić.

Danas je glasao i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Ljubomir Marić.