Živi sećanje na "Kristalnu noć"

 

PANČEVO, 9. novembar 2017. (TV Pančevo) – Predstavnici Grada, Mesne zajednice Jabuka, Jevrejske opštine Pančevo i Udruženja antifašista Pančeva, položili su danas vence na spomen-obeležje "Stratište", obeležavajući tako Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Predsednik Skupštine grada, Tigran Kiš, pozvao je ovom prilikom osnovne i srednje škole iz Pančeva da svojim đacima na ovom mestu održe predavanje, kako bi saznali šta se sve desilo na tom mestu u Drugom svetskom ratu, i koliko je nevinih Jevreja, Roma i pripadnika drugih naroda stradalo u čitavom južnom Banatu.

U Pančevu, na Stratištu, polaganjem venaca obeležen je Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Na mestu gde su u Drugom svetskom ratu stradali mnogi Jevreji, venci su položeni u znak sećanja na "Kristalnu noć", kada su 1938. godine nacisti u Nemačkoj zapalili brojne jevrejske radnje, sinagoge, desetine hiljada odveli u koncentracione logore, a mnoge prebili na smrt. Nikada ne treba da zaboravimo sve one koji su nevini stradali, samo zbog toga što su želeli da žive, a neko je odredio da oni tog života nisu dostojni, rekao je David Montijas, predsednik Jevrejske opštine Pančeva.

Stratište je mesto gde o stradanjima u Drugom svetskom ratu predavanja treba da slušaju đaci, istakao je predsednik Skupštine grada, Tigran Kiš. Anketa koja je urađena među pančevačkim gimnazijalcima pokazala je da mnogi đaci i ne znaju gde se nalazi ovo spomen-obeležje.

Često se u javnosti polemiše o tome da li Dan grada treba da se slavi 8. novembra, kada je Pančevo oslobođeno od Austrougara u Prvom svetskom ratu ili to treba da bude 6. oktobra, kada je Pančevo oslobođeno okupacije u Drugom svetskom ratu. Predsednik Skupštine grada, Tigran Kiš, izjavio je na Stratištu da ta dva datuma nikako ne treba da budu suprotstavljena. Oni predstavljaju izuzetno važne dane u istoriji Pančeva, i dane kojih će se Pančevo sa ponosom uvek sećati, rekao je Kiš.