Zimske gume i po suvom

PANČEVO, 22. novembar 2017. (TV Pančevo) – Od 1. novembra do 1. aprila vozači u Srbiji moraju na svojim vozilima imati sve četiri zimske gume ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice. Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na vozače da ne koriste letnje pneumatike u tom periodu, radi bezbednosti u saobraćaju.

Iako zimske gume nisu obavezne od 1. novembra ako nema snega, leda ili poledice, stručnjaci upozoravaju da letnje gume nisu preporučljive po hladnom i vlažnom vremenu i da ih svakako treba zameniti. Ukoliko je kolovoz suv, takva zakonska obaveza ne postoji, ali se preporučuje vozačima da koriste zimske gume.

- Ukoliko na kolovozima nema snega, leda ili poledice, obaveza zimskih pneumatika ne postoji, ali postoji preporuka da vozači zamene svoje letnje pneumeatilke zimskim zbog svojstava zimskog pneumatika, koji bolje prijanja na podlogu u zimskim uslovima, čak i kada nema snega ili leda. Takvo vozilo je bezbednije i ima bolje kočenje, lakše kretanje i skretanje, vozilo je stabilnije. Važno je napomenuti da dubina gazećeg sloja, odnosno dubina šare mora biti minimum 4 milimitera da bi takav pneumatik bio adkvatan prema pravilniku za upotrebu - kaže Srđan Polovina iz Odeljenja za saobraćaj Gradske uprave.

U Agenciji kažu da autobusi i teretna vozila, pored zimskih pneumatika, moraju da imaju i lopatu i lance. Takođe, ukoliko bi se dogodila saobraćajna nezgoda a na putu je sneg i led, a vozač nema zimske gume, smatralo bi se da njegovo vozilo nije tehnički ispravno za vožnju i usledile bi kazne. Važno je svakako da se poštuju sve preporuke koje će doprineti bezbednoj vožnji za sve vozače.