ZBOG OVOG ČOVEKA KOVAČICA ISPAŠTA: Neviđene zloupotrebe Miroslava Krišana

PANČEVO, 19. jun 2017. (TV Pančevo) – Miroslav Krišan, čest gost novinskih hronika, zbog malverzacija u poslovanju, godinama je blokirao izgradnju gasovoda u Opštini Kovačica. Nije mogao da pronađe strateškog partnera koji bi mu omogućio da tokom izgradnje gasovoda pribavi ličnu korist, saznaje portal.

Opština Kovačica je poslednja u Vojvodini u kojoj će biti uvedena gasifikacija. Razlog za kaskanje ove južnobanatske opštine za ostatkom Vojvodine i sveta je bivši predsednik Opštine Miroslav Krišan koji je čak 15 godina zarad ličnih interesa blokirao proces izgradnje.

„Želeo je strateškog partnera od koga bi pribavio korist kada to nije mogao poništavao je tendere“, tvrdi sadašnji predsednik opštine Milan Garašević.

Priča o izgradnji gasovoda u Kovačici počinje 2002. godine. Krišan sa svojim najbližim saradnicima donosi odluku da Opština zajedno sa strateškim partnerom formira preduzeće za gas koje bi se bavilo izgradnjom gasovoda. U rad preduzeća kako saznaje portal trebalo je da se uključe Krišanovi ljudi od poverenja dok bi on vukao sve konce.

Nije se obazirao na upozorenja da je u pitanju pogubna odluka koja će finansijski da uništi opštinu pošto je u pitanju višemilionska investicija.

Sadašnji predsednik Opštine Milan Garašević navodi da se nikada nije odmaklo od te početne faze, zbog toga što je zarad ličnih interesa došlo do razmimoilaženja sa strateškim partnerom.

Obrazloženje dluke o gašenju preduzeća i raskidanju ugovora sa strateškim partnerom, u kome se navodi da je to urađeno zbog kašnjenja radova, prema njegovim rečima data je samo pro forme.

Navodi da ugovor sa Srbijagasom nikada nije ni potpisan i izvođenju radova nije se ni moglo pristupiti.

„Njegov motiv za formiranje preduzeća bio je jasan. Kada je video da to ne bi vodilo zadovoljenju ličnih interesa raskinuo je ugovor i ugasio preduzeće“, tvrdi Garašević.

Nakon toga raspisan je još jedan tender međutim, kako ponovo nije mogao da se nađe zajednički jezik sa izabranim strateškim partnerom uz isto obrazloženje tender se poništava.

Ta igranka je trebala da se odbija u nedogled dok se ne postigne dogovor od koga bi Krišan imao korist. Kovačica i njeni građani bili su mu poslednja briga dok je on sebi bio na prvom mestu.

Odlaskom Krišana sa mesta predsednika Opštine višegodišnja blokada je uklonjena i radovi na izgradnji gasovoda započeti su ove godine, rok izgradnje je 18 meseci. Time se stvara i jedan od važnih infrastrukturnih preduslova za otvaranje radne, odnosno industrijske zone koju Kovačica upravo zbog Krišana nema.

Da podsetimo Krišan je bio čest gost u novinskim hronikama uhapšen je zbog sumnji da je počinio malverzacije prilikom izgradnje lokalnih puteva a jedno vreme proveo je i u pritvoru.

Takođe, na teret mu se stavlja i da je od 2006. do 2011. godine, izvršio zloupotrebu prilikom izgradnje Sportsko rekreativnog centra „Relaks“ u Kovačici.

Izvor: Južni Banat