Zatvor na Bavaništanskom do proleća

PANČEVO, 19. januar 2018. (TV Pančevo) – Radovi na izgradnji novog kazneno popravnog doma na Bavaništanskom putu su u završnoj fazi i tebalo bi da budu završeni do proleća. Ostalo je još da se završe radovi na spoljašnjem uređenju, kako bi ova ustanova mogla da započne sa radom.

Zatvor čija je izgradnja pri kraju ima status Kazneno-popravnog zavoda i kapacitet za 500 lica lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika. Izgrađen je na deset hektara zemljišta postojeće zatvorske ekonomije koja će postati deo ove ustanove. Kompleks ima 10 zgrada ukupne površine od 24.000 kvadrata, i sastoji se od upravne zgrade, prijavnice, zgrade za smeštaj osuđenika, zgrade straže, ambulante, kuhinje, tehničkih prostorija... Svih 10 objekata je završeno, ugrađena je kompletna stolarija, a u toku su završni unutrašnji radovi. Radovi na fasadama su završeni, kao i radovi na fekalnoj i kišnoj kanalizaciji.

- Došli smo do završne faze. Ostalo je da se uradi spoljno uređenje. Pri kraju je asfaltiranje. Vremenski uslovi su bili dobri, ova zima nas je poslužila. Planiramo na proleće da radovi budu gotovi - rekao je Aleksandar Drobnjak, rukovodilac projekta izgradnje.

Kazneno-popravi zavod u Pančevu, građen u skladu sa savremenim standardima Evropskih zatvorskih pravila i moći će da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije. Imaće najviši stepen obezbeđenja i biće opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite. Na ulazu će se nalaziti neprobojna stakla, KD vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres. Planirano je da ceo kompleks bude ograđen dvostrukim redom ograde koje će biti pokriven sa više stotina kamera.

- Ovaj zatvor će ispunjavati sve standarde EU. Samo projektovanje bilo je po evropskim zatvorskim pravilima. Tako da, ovo je realizacija svega toga. Zatvor nema karaule već je sve pokriveno kamerama - rekao je Drobnjak.

Vlada Srbije je 31. decembra prošle godine ugasila Okružni zatvor u Pančevu, da bi od 1. januara sa radom počeo Kazneno-popravni zavod, sa privremenih sedištem u Njegoševoj 6. Usvojenom sistematizaciom KPZ u Pančevu imaće 269 zaposlenih, a trenutno ih je 66, koji su bili zaposleni u Okružnom zatvoru.

- Ostali broj zaposlenih treba da se popuni raspisivanjem konkursa nakon saglasnosti Ministarstva finasija o popuni upražnjenih mesta. Najkompleksnija će biti obuka službe obezbeđenja koja se sprovodi po posebnom progranu u centru koji se nalazi u Nišu - rekao je Dejan Bakić, upravnik KPZ Pančevo.

Zgrada u Njegoševoj ulici gde se još uvek nalazi zatvor vlasništvo je Ministrastva pravde i kada je počinjala izgradnja novog zatvora na Bavaništanskom putu, postojao je okvirni plan da se ta zgrada preda Gradu, za muzejski prostor. Kako je kazao Nemanja Rotar, član Gradskog veća zadužen za kulturu, ako do toga dođe, to bi bio lep gest, pogotovo što bi mnogo značio za kulturu, naročito za ustanove koje se bave zaštitom istorijske građe, kao što su Gradski arhiv, Narodni muzej, neko odeljenje Gradske biblioteke.

- To je nešto što meni ovako pada na pamet. Naravno, kada dođe do tog čina i ako Ministarstvo odluči da to pokloni Gradu, biće razgovora. Kultura vapi za prostorom i ja ću se protruditi da se to i realizuje - rekao je Nemanja Rotar, član Gradskog veća.

Vrednost izgradnje i opremanja je 23 miliona evra, od čega Razvojna banka Saveta Evrope kreditira sa 18 miliona evra, a sufinansiranje Republike Srbije je 5 miliona evra koje se odnosi, pre svega, na opremanje objekata. Izrada nameštaja već je počela u KPZ u Požarevcu - Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Nišu.