Započeti pregovori za izgradnju učeničkog doma

PANČEVO, 21.oktobar 2017. (TV Pančevo) - U Pančevu su započeti pregovori za izgradnju učeničkog doma, a da bi projekat bio realizovan, gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov sastao se sa predstavnicima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Cilj je da grad dobije objekat u kojem će, tokom školske godine, boraviti đaci, a koji bi leti, kada u gradu ima mnoštvo manifestacija, nadomestio nedostatak smeštajnih kapaciteta za turiste i goste Pančeva.

Zbog velike konkurentnosti pančevačkih srednjih škola, i činjenice da su čest izbor i onih đaka koji ne žive na teritoriji Pančeva, stvorila se potreba i za izgradnjom učeničkog doma.

- Tako da je postojanje jednog ovakvog učeničkog doma pre svega bitno da bi grad malo oživeo, da bi ti mladi ljudi konstantno ovde boravili. Jedan ovakav projekat ima i ekonomsku opravdanost, imajući u vidu da Pančevu, nažalost, još uvek nedostaju smeštajni kapaciteti, na ovakav način bi u tim periodima raspusta nadomestili i taj nedostatak. U svakom slučaju, došli bismo u situaciju da i dalje razvijamo nešto što smo u velikom kapacitetu već i razvili a to je manifestacioni turizam, i da neko ko dođe i poseti naše manifestacije od velikog značaja, može ovde i da ostane i prenoći, i da obogatimo i tu vanpansionsku potrošnju - rekao je gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov.

Izgradnja učeničkog doma odvijaće se u fazama, a prva će biti anketiranje učenika u srednjim školama o postojanju takve zainteresovanosti. Ukoliko ona postoji, grad će krenuti u izradu projektno-tehničke dokumentacije, a potom i u pronalaženje sredstava za finansiranje izgradnje objekta.

Jedan od uslova za pronalaženje lokacije na kojoj će se nalaziti dom je i da u blizini budu najmanje 4 srednje škole. Stoga je ideja i da se zgrada budućeg učeničkog doma nalazi na zelenoj površini iza Ekonomske škole na Kotežu I.