Vuk Radojević otvorio ovogodišnju Slaninijadu, proglašeni najbolji proizvođači!

PANČEVO, 14. februar 2018. (TV Pančevo) – Kačarevo će od danas pa do 18. februara biti najpoznatije selo u Srbiji i Evropi. Na Svetog Trifuna, 14. februara pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević otvorio je 31. Slaninijadu u ovom mestu. Proglašeni su i najbolji proizvođači slanine.

Krajem prošle i početkom 2018. godine došlo je do promene organizicionog odbora “Slaninijade” pa je samim tim ova, sada gradska manifestacija, dobila još lepši i veći sjaj. Više je izlagača, a i program “Slaninijade” je kvalitetniji i traje do 18. februara. Kao što je najavljeno ove godine učestvuje oko 300 izlagača iz zemlje i inostranstva. Ovogodišnju, 31. Slaninijadu u Kačarevu otvorio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević. „Slaninijada“, turističko – privredna manifestacija, svake godine okuplja veliki broj izlagača ne samo iz Srbije, nego i iz inostranstva tako da godinama ima i međunarodni karakter. Pored velikog boja izlagača, prisutno je i mnogo posetilaca ne samo sa teritorije grada Pančeva. Od ove godine Slaninijada je odlukom lokalne vlasti postala “gradska manifestacija”.

Konkurencija za izbor najbolje slanine bila je veća nego ikada. Ovogodišnji šampion u konkurenciji zanatske slanine je preduzeće “Preočanin-Kozić” iz Beograda. Kada su u pitanju individualni proizvođači pobednik je Milovan Dimitrijević iz Užica. Specijalno priznanje organizatori Slaniijade dodelili su Damjanu Gavrilovskom iz Gostivara. Mladi iz Kačareva su simbolično upalili baklju ispod kazana u kome će se praviti čvarci i tako su i označili početak ovogodišnje Slaninijade.

Posetioci, među kojima su bili predstavnici lokalne samouprave , Sprske napredne stranke, umetnici, novinari, kao što je na primer Milomir Marić, jedan od osnivača Slaninijade Milovan Ćirovski, predstavnici Mesne zajednice imali su pored kulturno umetničkog programa priliku i da obiđu izlagače koji su smešteni u sportskoj hali i na platou ispred Mesne zajednice. Na ovogodišnjoj Slaninijadi biće organizovana i izložba fotografija „Mačak u slanini“ Zorana Jovanovića fotoreportera, izložba karikatura „Nasmejana slanina“, karikaturiste Nikole Dragaša, a biće i proglašeni najbolji aforizmi na temu slanine i Slaninijade.