Vučić u Zagrebu: Poniznost nije mera poštovanja, neću se dodvoravati

PANČEVO, 13. februar 2018. (TV Pančevo) – Poniznost nije mera poštovanja, poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić delu hrvatskih novinara i dodao da od njega ne treba da očekuju da se dodvorava i ponižava, niti da pristane na ponižavanje Srbije.

Poseta Hrvatskoj od izuzetnog značaja, postoje oblasti u kojima će se brzo postići značajni rezultati, poručuje Vučić. Poniznost nije mera poštovanja, od mene ne treba da očekujete da se dodvoravam i ponižavam, niti da pristanem na ponižavanje Srbije, odgovorio srpski predsednik na provokacije hrvatskih novinara.

„Ono što vi ne razumete to je da su naša viđenja onoga što je bilo 95. godine potpuno različita“, rekao je Vučić, u nastojanju da objasni da potrpuno različit pogled Srba i Hrvata na prošlost ne sme da bude razlog da ne razgovaraju o budućnosti.

„Kod vas je mera podrške i poštovanja i ljubavi prema nekom direktno proporcionalna meri poniznosti koju bi prema vama trebalo da pokaže“, rekao je Vučić i dodao:

„Takvu vrstu poniznosti, straha i potrebe da vam se dodvoravam nikada nećete videti.“ „Čuo sam bezbroj istih pitanja. Interasntno je da je ta mera vaše podrške i poštovanja direktno proporcionalna poniznosti, koju očekujete od nekoga ko bi došao među vas. Takvu vrstu poniznosti s moje strane, ili straha i potrebe da se dodvoravam, nikad nećete videti“, odgovorio je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da je jedini teritorijalni spor koji imaju dve zemlje pitanje granice na Dunavu.

Primetio je da je bio učtiv, odgovoran i ozbljan, te da na uvrede nije odgovarao uvredama i teškim rečima.“

„I danas sam slušao laži i neistine o sebi i nemam problem da na to odgovorim“, rekao je Vučić dodavši da Srbi i Hrvati imaju potpuno različite poglede na ono što je bilo pre 23 ili 28 godina, ali da to ne znači da ne treba da žive zajedno i da razgovaraju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Vrginmost, koji je 1996. godine preimenovan u Gvozd, mesto u kome su Srbi teško stradali tokom Drugog svetskog rata, ali i u akciji „Oluja“. Vučić je posetio porodicu Predraga Lapčevića, poklonio školi deset laptop računara i razgovarao sa okupljenim Srbima.

Želim da s ponosom nosite svoje srpsko ime, da se nikog ne stidite, nikog ne bojite i da imate pravo da kažete šta očekujete i od Srbije i od Hrvatske, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić Srbima iz Hrvatske sa kojima se sastao u Vrginmostu.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je obraćajući se na Velikoj Skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu da će uskoro uputiti poziv hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović da dođe u Srbiju kako bi se prezentovali rezultati njenog poziva da on poseti Hrvatsku.

Aleksandar Vučić je naveo da će prilikom te posete, za čiju pripremu će imati nekoliko meseci, biti predstavljeno ono što je urađeno za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji. "I nećemo se stideti i kriti to od srpske javnosti, već ćemo time da se hvalimo", naveo je predsednik napomiući da će to da znači i veću sigurnost i bolji život za Srbe u Hrvatskoj.

Vučić je zahvalio Srbima u Hrvatskoj što čuvaju ognjišta, porodice i srpsko ime i prezime.