Vučić u Briselu sa Federikom Mogerini i Jensom Stoltenbergom

PANČEVO, 15. novembar 2017. (TV Pančevo) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u Briselu gde će imati odvojene sastanke sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Vučić će sa Mogerini razgovarati u podne u sedištu Evropske komisije u Briselu. Diplomatski izvori iz kancelarije visoke EU predstavnice navode da će osnovne teme razgovora biti odnosi Srbije i EU, napredak Srbije na putu ka članstvu u Uniji, situacija u regionu kao i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji se odvija uz posredovanje Mogerinijeve.

Posle podne, u sedištu NATO u Briselu, predsednik Vučić imaće bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom Alijanse, Jensom Stoltenbergom, i učestvovati na sastanku Severnoatlantskog saveta.

Pred posetu predsednika Srbije sedištu NATO diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da između Srbije i Alijanse nema "gorućih pitanja" i da je reč o sastanku u okviru "kontinuirane saradnje na najvišem nivou".

Pored partnerske saradnje Srbije i NATO, očekuje se da će teme razgovora predsednika Srbije sa Stoltenbergom i 29 ambasadora zemalja članica Alijanse biti i situacija u regionu, unutrašnje reforme u Srbiji kao i odnosi Beograda sa Moskvom.

Očekuje se da će se konstatovati i zadovoljstvo postignutim u okviru četiri tačke koje su dogovorene tokom prethodnog sastanka Vučića i Stoltenberga u Briselu u novembru 2016. godine.

Prva od njih se odnosi na vežbu u organizaciji NATO u cilju priprema za reagovanje u vanrednim situacijama koja bi 2018. godine trebalo da se održi u Srbiji.

U međuvremenu, u saradnji sa NATO Srbija je radila na podizanju kapaciteta za otklanjanje neekspolodiranih ubojnih sredstava i dala doprinos u obuci iračkih oficira u oblasti vojne medicine.

Još jedna o tema o kojoj se razgovaralo i gde je postignut napredak jeste normalizacija vazdušnog prostora u regionu, konkretno donjeg sloja vazdušnog saobraćaja iznad Kosova i Metohije čija će relaksacije dovesti do normalizacija civilnog vazdušnog saobraćaja iznad prostora KiM.

Tokom prethodnog sastanka generalnog sekretara NATO sa Aleksandrom Vučićem, Stoltenberg je ponovio stav da Severnoatlantska alijansa poštuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnosti.

On je tada ocenio da je Srbija izvoznik stabilnosti u regionu.

"Srbija je u srcu Balkana, što je srce Evrope. Ona doprinosi na različite načine regionalnoj i nacionalnoj stabilnosti", poručio je tada generalni sekretar NATO.

Predsednik Srbije u više navrata je naglašavao da Srbije jeste vojno neutralna, ali da želi saradnju sa NATO u cilju mira i stabilnosti u regionu, što je, prema Vučićevim rečima, preduslov za dalji ekonomski napredak Srbije.

Očekuje se da Vučić i Stoltenberg u sredu u sedištu NATO nastave razgovore o daljim zajedničkim izazovima, ali i potencijalima saradnje između NATO i Srbije.

Pored predsednika Vučića u delegaciji Srbije biće i ministar odbrane Aleksandar Vulin.