Vučić: Turska prijatelj i saveznik Srbije

PANČEVO, 9. jul 2018. (TV Pančevo) – Redžep Tajip Erdogan položio u parlamentu zakletvu kao predsednik Turske. Na ceremoniji inauguracije oko 50 šefova stranih država i vlada, uključujući i predsednika Srbije. Aleksandar Vučić u Ankari imao niz bilateralnih susreta. Važno što Tursku imamo kao saveznika i prijatelja, rekao Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, povodom prisustva na inauguraciji predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari, da je veoma važno da imamo tako snažnog regionalnog partnera kao saveznika, a ne kao protivnika i neprijatelja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, povodom prisustva na inauguraciji predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari, da je veoma važno da imamo tako snažnog regionalnog partnera kao saveznika, a ne kao protivnika i neprijatelja.

Vučić je podsetio da mu je ovo treći ili četvrti susret sa turskim predsednikom u veoma kratkom razdoblju i da je došao na inauguraciju u ime Srbije da ukaže čast i poštovanje turskoj državi, narodu, predsedniku.

Preneo je da je predsednik Erdogan priredio veoma srdačan prijem delegaciji Srbije i rekao da imamo mnogo toga da uradimo u budućnosti, mnogo toga je pred nama, mnogo planova, mnogo zajedničkih stvari da rešavamo koje se tiču ekonomije, politike.

Izrazio je očekivanje da će saradnja dve zemlje biti dalje unapređivana, kao i da će uskoro u Srbiju doći turski predsednik, što je, kako je ocenio, veoma važno za budućnost naše zemlje.

Vučić je istakao da je veoma ponosan na rezultat naše politike da Tursku imamo kao prijatelja i saveznika.

„Očekuju nas teški razgovori u Briselu“

Predsednik Srbije je rekao da ne zna da li će se u dijalogu Beograda i Prištine postići rešenje, ali je naglasio da je siguran da će se boriti za soluciju i pokušati da uradi sve što je najbolje, kao i da nas očekuju ponovo teški razgovori u Briselu.

Vučić je preneo da je u Ankari imao kratak susret sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

„Sa njim sam najkraće pričao, pošto s njim najviše pričam i očekuju nas ponovo teški razgovori u Briselu“, rekao je on.

Na pitanje da li će nova runda dijaloga biti održana 25. jula, Vučić je odgovorio da je mislio da će biti ranije održana.

„Ja sam mislio da će biti ranije, ali nemojte me držati za reč“, dodao je.

Vučić je, upitan koliko je rundi potrebno da bi se postiglo rešenje, poručio da ne zna da li će se uopšte postići rešenje.

„Više puta sam rekao da nisam siguran u to. Ono u šta sam siguran jeste da ćemo se boriti za rešenje, da ćemo pokušati da uradimo sve što je najbolje“, naglasio je predsednik.