Vučić pozvao rumunskog predsednika da pomogne oko KiM

PANČEVO, 8. mart 2018. (TV Pančevo) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je predsednika Rumunije Klausa Vernera Johanisa zamolio da pomogne naporima Srbije za pronalaženje kompromisnog rešenja u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije. Johanis poručuje da je to složena tema i da je najbolje rešenje koje je prihvatljivo za sve strane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Johanisom ukazao da Srbiju i Rumuniju vezuje tradicionalno prijateljstvo. "Retki su narodi sa kojima u regionu nismo ratovali i sukobljali se, a sa Rumunijom nismo", podvukao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je rumunskog kolegu, za koga je rekao da ima nemerljiv ugled u Evropi, SAD i svetu, upoznao sa razgovorima o Kosovu koje je imao nedavno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa zvaničnicima EU, kao i o svemu što je važno za pronalaženje kompromisa.

Predsednik Srbije je naveo da je stav Srbije da ne može da se dogodi da jedni dobiju sve a drugi izgube sve, već i jedni i drugi da budu pomalo nezadovoljni i da bi to bilo rešenje koje bi bilo fer i jedino pravično. Poručio je da je zahvalan na činjenici da Rumunija nije priznala nezavisnost Kosova. Srbija je veoma zadovoljna što će Rumunija predsedavati EU početkom 2019. i moguće je da će to biti i odlučujući period za evropsku budućnost Srbije, izjavio je predsednik Vučić.