Vučić sa Matvijenko

PANČEVO, 21. novembar 2017. (TV Pančevo) – Ekipa RTV Pančevo prisustvovala je sastancima koje je predsednik Aleksandar Vučić održao sa predsednicom Saveta federacije Federalne skupštine Rusije Valentinom Matvijenko i premijerom Makedonije Zoranom Zaevim. Vučić je sa njima razgovarao o unapređenju saradnje i bilateralnim odnosima.

Predsednik Aleksandar Vučić je u razgovoru sa predsednicom Saveta federacije Federalne skupštine Rusije Valentinom Matvijenko, istakao da je Srbija čvrsto opredeljena za dalji razvoj političkih odnosa sa Ruskom Federacijom, na temelju strateškog partnerstva i spremnosti obe strane za njihovo produbljivanje u svim oblastima.

- Želim da vam se zahvalim na poseti i da vam poželim da se osećate kao kod kuće. Zahvaljujem i što ste posetili srpski Parlament i što podžavate teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Cenim vaše napore da mirnim i diplomatskim sredstvima, putem dijaloga rešite i pitanje Kosova i Metohije - rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Srpski predsednik je rekao da je Srbija vojno neutralna, da će svoju neutralnost čuvati, da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da nije, niti će uvoditi sankcije Rusiji. On je izrazio zahvalnost što je Ruska Federacija nebrojeno puta podržala interese Srbije u UNESKO, Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama i forumima.

- Ruska federacija je jedan od strateških, ekonomskih i vodećih spoljnotrgovinskih partnera Republike Srbije. U narednom periodu naša zemlja će usmeriti pažnju na jačanje privredne saradnje sa Rusijom , u skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini. Takođe, želim da unapredimo saradnju u energetici, poljoprivredi, telekomunikacijama i drugim oblastima - dodao je Vučić.

Tema razgovora bila je i saradnja dveju zemalja u vojno-tehničkoj oblasti, a predsednik Vučić zahvalio je ruskoj strani na dobrom aranžmanu u vidu nabavke vojne opreme, koja Republici Srbiji omogućava dugo očekivanu modernizaciju. Predsednica Saveta federacije Matvijenko je istakla da Ruska Federacija veoma ceni nezavisnu politiku i spremnost Srbije na saradnju sa Rusijom. „Poverenje je uzajamno", zaključila je Matvijenko. Ona je prenela pozdrave predsednika Putina i njegova očekivanja da će Srbija i Ruska Federacija nastaviti izgradnju odnosa dveju zemalja tokom posete predsednika Vučića Moskvi.

Vučić se sastao i sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim. Oni su razgovarali o trgovinskoj razmeni, evropskim integracijama obe zemlje, kao i unepređenju saradnje.