Vučić: NIS najviše doprinosi budžetu Srbije

PANČEVO, 23. oktobar 2017. (TV Pančevo) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u Rafineriji Pančevo svečanom obeležavanju početka izgradnje projekta "Duboka prerada" sa tehnologijom odloženog koksovanja, ključne investicije druge faze modernizacije Rafinerije. Realizacijom projekta NIS nastavlja sa ulaganjima u unapređenje zaštite životne sredine, jer će se početkom rada "duboke prerade" steći uslovi za prestanak prozvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora.

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je danas u Pančevu da je veoma zadovoljan jer se krenulo u izgradnju objekta duboke prerade, i da je to još jedan veliki korak ka modernoj i uspešnoj Srbiji sa evropskim standardima i boljom budućnošću.

- Želim da zahvalim "Gaspromnjeftu" na ogromnom trudu i energiji, jer već tri godine zajednički rade sa srpskim delom u NIS-u da se postigne plan i napravi dogovor kako da krenemo u proces duboke prerade. Mnogo godina se pričalo koji je najbolji metod, koju metodologiju, koju tehnologiju da primenimo. Evo nas danas na gradilištu i za dve godine očekujemo izvanredne rezultate duboke prerade - istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, investicije NIS-a su obezbedile da imamo najbolje gorivo u ovom delu Evrope i da se kvalitet goriva iz Srbije može prepoznati kada se kupuje neko od goriva u drugim zemljama.

- U budućnosti naš posao je da povećamo proizvodnju dizela, da duboku preradu dovedemo do nivoa više od 99 odsto, da imamo koksa, da tu tešku frakciju - mazut - svedemo na minimum, i da pokušamo da kažemo da pripadamo jednoj od najmodernijih zemalja u proizvodnji nafte, makar u ovom delu Evrope, a rekao bih da ćemo i dalje od toga moći da kažemo. Želim istovremeno građanima Srbije da kažem da NIS najviše doprinosi i najviše novca ostavlja u budžetu Republike Srbije - istakao je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je da je Srbija ove godine imala 1,6 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je 8,3 odsto više nego što je bilo prošle godine.

- A prethodne godine imali smo više investicija nego sve zemlje i teritorije u regionu zajedno - rekao je Vučić na obeležavanju početka radova na projektu "Duboka prerada" u Rafineriji Pančevo.

Vučić je rekao da sa Ruskom Federacijom povećavamo trgovinsku razmenu. Ta zemlja je sve značajaniji spoljnotrgovinski partner Srbije, rekao je Vučić, koji je zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, koji se, kako kaže, uvek interesuje za našu ekonomsku i svaku drugu saradnju. U projekat "Duboka prerada" biće uloženo više od 300 miliona evra, završetak radova na postrojenju planiran je za treći kvartal 2019. godine i njegovom izgradnjom prerađivački kompleks NIS-a biće najmoderniji u Evropi.

- Jedna od ključnih stvari je što predsednik ovoj saradnji poklanja veliku pažnju. Smatram da će ovaj projekat za dve godine biti realizovan uspešno i u korist i Srbije i Rusije - rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

- Ovo je komplikovan i krupan projekat, ali nema sumnje da će uspešno biti realizovan - izjavio je predsednik Upravnog odbora "Gaspromnjefta" Aleksandar Djukov.

- Zahvaljujući dobrim projektima i dobroj saradnji u NIS-u, imamo dovoljno samopouzdanja da vas već danas pozovemo da se za dve godine ponovo vidimo ovde, da zajedno otvorimo novi pogon Rafinerije, koji će, siguran sam, biti ponos srpske privrede i Naftne industrije Srbije - rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

- Kada je reč o Vojvodini, skrenuću pažnju samo na neke pokazatelje - pokazatelj za Južnobanatski okrug, u kojem u odnosu na kraj 2016. godine, danas imamo 4 000 manje nezaposlenih. Želim da zahvalim svima koji su ovom projektu učestvovali, kao i Naftnoj industriji na dobroj saradnji koju imamo, na budućim projektima u kojima ćemo zajednički učestvovati, projektima lokalnog ekonomskog razvoja - istakao je predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović.

- Pozivam naše partnere iz Naftne industrije Srbije da uključe srpske kompanije kako bi bile deo tehnološkog iskoraka koji je ovaj projekat donosi - rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Realizacijom projekta NIS nastavlja sa ulaganjima u unapređenje zaštite životne sredine jer će se početkom rada "duboke prerade" steći uslovi za prestanak prozvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora. Odgovarajući na pitanje novinara regionalne RTV Pančevo, predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da će država uskoro razmatrati pitanja i Petrohemije i Azotare.

- Imamo sastanak u sredu i četvrtak. Petrohemiji ide dobro, konjuktura tržišta je takva da sa Petrohemijom nemamo problema. Imaju oko 80 miliona evra na računu. Sledeće godine možemo da razgovaramo o daljoj transformaciji Petrohemije, nema potrebe da žurimo. Ono što je problem i što moramo da rešavamo, i zbog visine cene gasa, tehnologije i naših visokih troškova, to su pančevačka Azotara i MSK u Kikindi. Gledaćemo da rešimo, da pomognemo, moramo da napravimo profitabilno poslovanje, ne može država da krvari na takav način. O tome govorimo već dugo i to sada postaje prioritet, posle završenog posla sa Železarom - rekao je Vučić.

Nova postrojenja u Rafineriji omogućiće optimalna iskorišćenja kapaciteta Rafinerije nafte i povećanje efikasnosti prerade do 99,2 odsto, sa sadašnjih 86 procenata. To će značiti, kako je saopštio NIS, povećanu proizvodnju viskokvalitetnog benzina i dizela, kao i početak proizvodnje koksa, koji se do sada uvozio u našu zemlju.