Volonterski kamp za mlade

PANČEVO, 12. avgust 2017. (TV Pančevo) – Povodom Međunarodnog dana mladih 12. avgusta, Pančevo je bio na svetskoj mapi organizatora programa za mlade. Volonterski kamp „Recikliraj“ posetila je pomoćnica ministra u Ministarstvu omladine i sporta Snažana Klašnja, kao i Nemanja Rotar, većnik zadužen za kulturu. Volonterski kamp se organizuje po treći put u Pančevu i predstavlja nastavak prošlogodišnjeg kampa, kada je reciklirano i funkcionalno osposobljeno 12 bicikala.

Godine 1999. Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je predlog Svetske konferencije Ministara zaduženih za omladinu da 12. avgust bude proglašen za Međunarodni dan mladih. Ovim povodom se svake godine organizuje niz aktivnosti, događaja i manifestacija sa ciljem skretanja pažnje na mlade ljude. Pomoćnica ministra u Ministarstvu omladine i sporta Snežana Klašnja posetila je volonterski kamp „Recikliraj“ u Pančevu i tom prilikom istakla da su mladi ravnopravni članovi zajednice i da treba brinuti o njihovim problemima i potrebama.

- Međunarodni dan mladih je izuzetno važan da se priča o mladima. Naša želja je da to ne bude samo danas, nego da se svaki dan priča o mladima. Naša poruka bi bila da te priče budu pozitivne jer mladi ljudi to zaslužuju. Imamo divne primere mladih koji su zaista primeri za ugled. Imamo primere mladih preduzetnika, uspešnih umetnika, uspešnih stvaralaca koji zaslužuju da budu u medijima - rekla je Snežana Klašnja, pomoćnica ministra u Ministarstvu omladine i sporta.

Nemanja Rotar, većnik zadužen za kulturu, istakao je da Pančevo vodi brigu o mladima, što pokazuje podatak da je jedan od prvih gradova koji je osnovao Kancelariju za mlade.

- Mi već više od jedne decenije ozbiljno radimo na programu kada su u pitanju mladi. Naše kancelarije u saradnji sa gradskim institucijama u potpunosti brine o životu mladih ljudi. Skoro smo imali akciju „Kultura na poklon“ gde smo mladim sugrađanima poklonili vaučer u vrednosti od 3000 finara da posećuju kulturne programe -rekao je Nemanja Rotar, gradski većnik zadužen za kulturu.

Na kampu je učestvovalo 12 volontera iz Španije, Ukraine, Italije, Bugarske, Francuske i Srbije, koji su promovisali biciklizam kao ekološko prevozno sredstvo.

- Oni su prethodne dve nedelje radili na popravci starih bicikala. Stare bicikle smo prikupili kroz kampanju „Be nice, doniraj bajs“. Naši sugrađani su nam dali bicikle koji su im skupljali prašinu u garažama. Volonteri su bicikle doveli u vozno stanje - rekao je Nikola Veljković, koordinator programa u organizaciji „Connecting“.

Volonterske kampove u Srbiji organizuju Mladi istraživači Srbije u saradnji sa lokalnim patnerima. Organizator kampa u Pančevu je Udruženje „Connecting people“ iz Pančeva.