Vodostaj Dunava i Tamiša u opadanju

PANČEVO, 18. januar 2018. (TV Pančevo) – Vodostaji Dunava i Tamiša kod Pančeva su ustaljeni za ovo doba godine, za više od 1 metra niži od 10-godišnjeg proseka za ovo doba godine, tako da ne postoji opasnost od visoke vode i poplava, kaže Neđo Popović, rukovodilac Službe vodoprivrede u preduzeću "Tamiš-Dunav".

Vodostaj Dunava i Tamiša na mernom mestu u Pančevu trenutno je u opadanju iako je poslednjih dana bio u porastu. To nije neubičajeno za ovo dooba godina ali nema opasnosti od visoke vode i poplava kaže Neđo Popović, rukovodilac Službe vodoprivrede u preduzeću Tamiš-Dunav.

- Situacija je ustaljena za ovaj perid godine, u normalnim prosečnim vodostajima. Bio je porast, sad je, u ovom trenutku, stagnacija, jutros i opadanje na mernom mestu u Pamčevu. To je bio neki talas koji je Dunav izdiktirao. U narednom periodu, s obzirom na to da su i pritoke koje dktiraju Sava i Tisa u opadanju, ne očekujemo nikakve ozbiljnije promene u vodostaju, stagnacija i opadanje Dunava do nekog perioda Alpskih voda i otopljavanje snega koji je gore nagomilovan u malo većim količinama, kako imam informaciju za 3-4 metra. Trenutno je 458 merno mesto u Pančevu, neka vam je parameter da mi tek redovnu odbranu od poplava tek na 550 a tek 700 za vanrednu odbranu od poplava, a zabeležen vodostaj ovde u Pančevu 777, nikakve opesnosti nema i za ovaj period možemo reći da je niži vopdosta - rekao je Neđo Popović, rukovodilac Službe vodoprivrede Tamiš-Dunav.

Porast vodostaja meože se očekivati tek s početkom proleća i leta, kada budu više temperaturte koje će usloviti otapanje snega .