Uz vetropark "Alibunar" Srbija energetski nezavisna

PANČEVO, 11. septembar 2018. (TV Pančevo) – Belgijska kompanija "Elicio" završila je izgradnju vetroparka Alibunar koji se satoji od 21 turbine ukupne snage 42 MW. U projekat redan 80 miliona evra kompanija "Elicio" investirala je 80 miliona evra, dok je kreditom Svetske banke i komercijalnih banaka obezbeđeno 60 miliona evra. Vetropark svečano je otvorio Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije.

Vetropark Alibunar je prvi izgrađen vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosivi sistem električne energije. Njegova ukupna snaga iznosi 42 MW, a ubuduće će snabdevati 38.000 domaćinstava uz značajno smanjenje emisije ugljen-dioksida za 88.000 tona na godišnjem nivou. Generalni direktor kompanije Elicio Ludo Vandervelden, je istakao da je zadovoljan ovim projektom i dodao da je njegova kompanija spremna za nove investicije u Srbiji.

Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za Srbiju, s obzirom na to da će značajno doprineti ispunjenju obaveze naše zemlje da od 2020. godine proizvodi i troši 27 procenata zelene energije, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Kompanija Elicio je na istoj lokaciji 2017. godine izgradila i vetropark Malibunar manjeg kapaciteta, sa 4 turbije koje omogućavaju snabdevanje 7200 domaćinstava energijom vetra.

Nenad Grbić, Pokrajinskisekretart za građevinarstvo, energetiku i saobraćaj rekao je da Srbija na ovaj način postaje energetski nezavisna.

Pored projekata u Srbiji, Elicio je do sada izgradio i 30 vetroparka u Belgiji, Francuskoj i Keniji.