Teritorijalni kolektivni ugovor produžen na još tri godine

PANČEVO, 3. avgust 2018. (TV Pančevo) – Teritorijalni kolektivni ugovor, odnosno ugovor koji utvrđuje prava i dužnosti radnika javnih preduzeća čije je osnivač Skupština grada Pančeva nastavlja da važi. Posle dužih pregovora sindikati i gradska vlast dogovorili su se da ovaj dokument važi još tri godine.

Zaposleni u javnom sektoru Pančeva imaće radnopravnu zaštitu i sva ostala prava predviđene kolektivnim ugovorom. Posle pregovora sindikata i gradske vlasti teritorijalni kolektivni ugovor je produžen za još tri godine.

- Ugovor je značajan jer se na bazi kolektivnog ugovora za Republiku Srbiju za komunalne delatnosti radio, pre tri godine i kolektivni ugovor za grad Pančevo. Samim tim nastavljena je tradicija kolektivnih ugovora u našem gradu i nastavljena je tradicija da su zaposleni zaštićeni, i da svoje pravo i obaveze ostvaruju osim zakona o radu i kolektivnim ugovorom. Ono što je za nas značajno jeste da se ubuduće striktno poštuju stvari koje su dogovorene i predviđene kolektivnim ugovorom, a između ostalog i što se tiče solidarnih davanja prema zaposlenima.Isto tako će se i zaposleni truditi da ispune svoje obaveze koje se kolektivnim ugoivorom i zakon o radu nameću.

Tekst ugovora nije promenjen, već je dogovoreno da će se raditi aneksi ugovora u skladu sa budućim potrebama, ističe Jelkić.

- Aneksi ugovora će biti više tehničke prirode i pitaće se nekih članova koji su prošli put ostali nedorečeni. Osnovni dogovori i pregovori su napravljeni sa pregovaračkim timom lokalne samouprave. Očekujemo da u skorije vreme to odradimo na obostrano zadovoljstvo. Zahvalni smo na ažurnosti lokalne samouprave, jer su brzo reagovali na naše zahteve. Nadam se da će to uspešno biti rešeno, s obzirom da je sada sezona godišnjih odmora.

Pod istim uslovima, zaposleni će u javnom sektoru Pančeva imati još tri godine ravnopravnu zaštitu i sva ostala prava predviđene ovim ugovorom.