Svakoga dana bogatiji za pet stanovnika

PANČEVO, 17. jul 2018. (TV Pančevo) – U porodilištu Opšte bolnice svake godine rodi se oko 1700 beba, što je blagi porast u odnosu na prethodne godine. U toku jednog dana rodi se 4 do 5 beba. Tako je bilo i u poslednja 24 sata, kada je naš grad postao bogatija za pet stanovnika.

U Porodilištu pančevačke Opšte bolnice na godišnjem nivou obavi se oko 1700 porođaja, a na dnevnom nivou rodi se od 3 do 5 beba. Podatak da li ima više dečaka ili devojčica nije među najvažnijima, bitan je broj porođaja i eventualno komplikacija na porođaju. Na samom početku nedelje, u ponedeljak i tokom noći, svet je ugledalo pet beba.

- Bilo je radno standardno, imali smo pet porođaja u toku jučerašnjeg dana. Od toga su dva završena carskim rezom - to je bila blizanačka trudnoća, sve bebe i mame su dobro. Jedan standardni dan, nadam se da ćemo nastaviti radno i u narednim mesecima, jer beležimo blagi porast porođaja u našem porodilištu, što nas raduje i ohrabruje. U toku prošle godine smo imali 1750 porođaja, a samo tokom prošlog meseca 124, to su lepi trendovi - kaže Mihajlo Novakov, akušer.

Uz dogovor sa svojim ginekologom trudnice odlučuju da li će tokom porođaja biti uključena epiduralna anestezija.

- Porast epidurala postoji, jer pruža vid komfora. Moramo da budemo svesni da porođaj prolazi kroz određene faze koje mogu da budu vrlo promenljive. Uz dogovor sa lekarom može da dobije analgeziju, to je stvar ličnog dogovora, pa ćemo to imati u vidu i neki veći broj anesteziologa se uključi.

Na akušerskom odeljenju Optše bolnice epiduralna anestezija se porodilji ne naplaćuje. Takođe je omogućeno i prisustvo oca na porođaju ili drugog srodnika, ali je neophodno uraditi određene laboratorijske analize.