Stambeno zbrinjavanje i novčana pomoć

PANČEVO, 11. oktobar 2017. (TV Pančevo) – Pokrajinski Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima raspisao je javni poziv za dodelu jednokratne finansijske pomoći učenicima srednjih škola. Prijave se podnose direktno Fondu, a obrazac kojim se aplicira može se preuzeti u Poverilaštvu za izbegle u Gradskoj upravi ili sa sajta Fonda. Rok za podnošenje dokumentacije je 1. novembar.

Javni poziv Pokrajinskog Fonda za pružanja pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima odnosi se na decu izbeglica koja pohađaju II, III ili IV razred srednje škole, kaže Milenko Čučković, član Gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

- Ta pomoć se ogleda u jednokratnoj dodeli 40 hiljada dinara. Prioritet će imati deca sa boljim uspehom, a koja su u teškoj socijalnoj situaciji. To se odnosi na siromašniju populaciju izbeglica. Ta sredstva namenjena su za nabavku udžebenika i školskog pribora. Potrebno je da dođu u Povereništvo za izbegle grada Pančeva i da taj zahtev popune i upute Fondu u Novom Sadu. Rok za prijavu je 1. novembar - kaže Milenko Čučković, član Gradskog veća.

U toku je više projekata koji za cilj imaju stambeno zbinjavanje izbeglih, čime bi se stekli i uslovi za zatvaranje Kolektivnog centra, kaže Čučković. Nabavljeno je 7 montažnih kuća koje se postavljaju u Pelisterkoj ulici i Omoljici. Četrnaest porodica dobilo je građevinski materijal za grube radove u kućama, a kada svi budu ugradili oko 90 odsto dobijenog materijala, dobiće saglasnost i za dobijanje materijala za završne radove. A očekuje se isporuka materijala za 18 porodica koje su po prethodnom projektu već završile I fazu, kaže Čučković.

- Pre svega je cilj zatvaranje Kolektivnog centra u Pančevu. A ss druge strane i da se pomogne ljudima koji su najsiromašniji i nisu u mogućnosti da sami izgrade svoj dom - ističe Čučković.

Kako je kazao Milenko Čučković, zatvaranje Kolektivnog centra u Pančevu očekuje se krajem oktobra ili početkom novembra. Kolektivni centar za izbeglice u Pančevu jedan je prvih koji su otvoreni i poslednji Kolektivni centar na teritoriji Vojvodine.