U pančevačkim hramovima svete liturgije i česnica sa dukatom

  PANČEVO, 7. januar 2017. (TV Pančevo) – Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Božić. To je najradosniji hrišćanski praznik, povodom kog se u svim hramovima održavaju liturgije. U Svetouspenskom hramu u Pančevu održana je Sveta liturgija, dok je u Preobraženjskom hramu pored Liturgije organizovano i lomljenje česnice sa dukatom.

Prvi dan Božića je dan radosti, rađanja i obnavljanja života. Božić se čestita pozdravom koji glasi „Mir Božji! Hristos se rodi!” na šta se odgovara „Vaistinu se rodi”. Prvog dana Božića rano se ustaje, ne ide se u goste, već se ide samo na liturgiju. Na prepodnevnoj svetoj liturgiji, Pančevci koji su postili došli su da se pričeste, a prisustvovao je veliki broj vernika koji su sebi i svoji bližnjima poželeli zdravlje, sreću i ljubav.

- Kod kuće sa familijom, unučićima i proslavićemo ga po starim običajima, sa svećom, česnicom, hranom. Radovaćemo se ovom srećnom danu.

- Kući, porodično.

- Poželeo bih svima pre svega zdravlje, a sve ostalo će Bog da uradi.

- Prvo smo došli u crkvi ja i sin. Pričestila sam se jer postim ceo post. Pripremila sam deo Božićnog ručka, po starim običajima, pečenje, supa, i česnica naravno.

- Svečano. Sa porodicom uz ručak. Rezanje kolača, to je stari banatski običaj, da se reže božićni kolač. Zdravlje ide pre ručka. To je jedna mala pogačica koja ima, koliko osoba u kući, toliko rezova. Onda se to pomeša sa kuvanim vinom. To je za zdravlje, i to se redi pre ručka.

- Kao i do sada, u crkvi. Juče sam bila na liturgiji do 4 sata, otišla sam malo kući da dođem k sebi, pravila pogaču kako je red i došla ovde. Sada idu koji, pa muzika.

- Proslaviću sa porodicom. Inače sam došla u crkvi jer pevam u horu.

U Preobraženjskom hramu organizovano je i lomljenje česnice sa dukatom, u želji da stariji ali i najmlađi građani uživaju u ovom obredu. Dobitnika dukata nismo mogli da nađemo jer su ljudi uzeli svoje parče česnice i otišli kući. Prema rečima Slobodana Petrovskog jednog od organizatora, delile su se 200 parčića česnice.

- Ove godine po prvi put hram Preobraženje Gospodnjeg, MZ Gornji Grad i sportsko Udruženje “Sokolovi 013” je za Božić organizovao uz Svetu liturgiju i pričešće i lomljenje božićne česnice sa dukatom. Drago nam je što je uoprkos ovakvom hladnom vremenu došlo dosta mališana, pošto je zbog njih ovo i organizovano. Nadam se da ćemo nastaviti ovakvu tradiciju i naredne godine, kao i svake sledeće, kazao je Slobodan Petrovski, organizator.

 

Prema običajima, nakon svete liturgije, vernici odlaze kućama gde proslavljaju Božić sa članovima porodice uz svečani ručak. Drugi dan Božića provodi se u svečanom domaćem raspoloženju, a u crkvama se služi Liturgija zahvalnosti Bogorodici.