"Sparta" u Jabuci protiv narkomanije

PANČEVO, 24. novembar 2017. (TV Pančevo) – Posle spektakularne tribine u Hali sportova, Udruženje sportista "Srpska Sparta" nastavilo je sa organizovanjem tribina protiv narkomanije. Ovoga puta, tribina je održana u Domu kulture u Jabuci. Prisustvovao je veliki broj meštana Jabuke, a održana je u saradnji sa Mesnom zajednicom i Osnovnom školom "Goce Delčev".

Narkomanija nije problem samo u gradovima, sve je veći problem sa ovom bolešću i u manjim sredinama, kaže gradonačelnik Saša Pavlov, koji je prisustvovao tribini protiv narkomanije, koju je, na zahtev Mesne zajednice i Osnovne škole, organizovalo Udruženje "Srpska Sparta" u Domu kulture u Jabuci.

- Nastojimo da organizacija ovih tribina bude preventiva, jer je to vrlo bitno u borbi protiv ove pošasti. Mi imamo veliku posećenost na tribinima. Mislim da je to zbog želje i inicijative roditelja da njihova deca čuju nešto i pre nego što se neposredno susretnu, ili ne daj Bože da su bili u prilici da se susretnu, da odmah znaju negativne efekte - rekao je Saša Pavlov, gradonačelnik.

- Nažalost, droga je ušla i u osnovne škole. Tako da je MZ u saradnji sa "Srpskom Spartom", Osnovnom školom, Domom kulture i Gradskom upravom organizovala ovu tribinu sa nadom da ćemo uspeti da sklonimo decu od droge - rekao je Slobodan Ilić, predsednik Skupštine MZ Jabuka.

Udruženje sportista "Srpska Sparta" već skoro deceniju i po održava tribine na kojima se govori o štetnosti droge i posledicama njenog korišćenja. Kako je kazao Zoran Stavrevski, počasni predsednik "Srpske Sparte", tribine koje organizuju su uvek veoma dobro posećene.

- Veoma smo zadovoljni. Od prve tribine, pre 12 godina, gde je bila prepuna sala Skupštine opštine, do ove poslednje u Hali sportova, gde je bilo oko 2000 dece. Nadam se da će dobra poseta biti i na ovim tribinama u naseljenim mestima, ranije smo održavali u Domovima kulture i MZ koji su bili prepuni. To znači da ima značaja borba protiv ove opake bolesti i zla 20. i 21. veka - rekao je Zoran Stavrevski, počasni predsednik "Sparte".

Prisutni su imali priliku da i od lekara čuju sve o posledicama korišćenja, ali i vrstama droga, jer narkotika sada ima svuda i relativno su lako dostupni.

- Najefikasnija i najznačajnija je prevencija. Održavanje tribina i podizanje svesti građana. Treba ih upoznati sa vrstama i posledicama koje imaju na organizam. Ja radim u SHMP, i dešava se često da se ne odreaguje na vreme, da dođe, nažalost, do smrtnog slučaja - rekla je dr Tanja Mrđen.

Veliki značaj u prevenciji narkomanije ima i odrastanje u zdravoj sredini, što podrazumeva bavljenje sportom, kaže Zoran Stavrevski, počasni predsednik "Srpske Sparte.

- Pozivamo svu decu da se bave nekim sportom, da budu u zdravoj sredini, svejedno da li je to fudbal, borilačke veštine, odbojka, košarka, vaterpolo. Apelovao bih i na roditelje da imaju živaca. Znam da nemaju vremena, ali da svoju decu dovedu do Pančeva, imamo bazen i Halu sportova - kazao je Zoran Stavrevski, počasni predsednik "Sparte".

Udruženje sportista "Srpska Sparta" nastaviće da se bori protiv narkomanije. Najavljeno je održavanje ovakve tribine i u ostalim naseljenim mestima na teritoriji Grada. Tribine protiv narkomanije organizuju se uz podršku Grada Pančeva.