Sedam decenija rumunske beletristike

PANČEVO, 7. decembar 2017. (TV Pančevo) – Novinarsko-izdavačka kuća "Libertatea" obeležila je 70 godina beletristike na rumunskom jeziku. Manifestaciju je podržao Grad Pančevo a održana je u saradnji sa Gradskom bibliotekom. Ovom prilikom dodeljena su i jubilarna priznanja saradnicima i prijateljima ove ustanove.

Novinarsko-izdavačka kuća "Libertatea" obeležila je 70 godina od objavljivanja prvih knjiga originalne beletristike rumunskih autora sa ovih prostora. Niku Čobanu, direktor ove ustanove, istakao je da se "Libertatea" trudi da uvek bude uz svoje čitaoce i autore, da neguje književni rumunski jezik i da pruži sve što je najbolje u određenim vremenskim razmacima na planu originalnog književnog stvaralaštva.

- Današnji dan je veoma značajan za našu izdavačku kuću. Za sedam decenija uspeli smo da objavimo više od 1050 naslova, što je za nas veliki uspeh. Uspeli smo da promovišemo autentično pisanje i rumunski književni jezik. Za ovih 70 godina sarađivali smo sa velikim piscima, ali smo i podržavali mlade i talentovane autore. Danas imamo povod da se sećamo i više od 40 autora i 20 prevodilaca, koji, nažalost, više nisu među nama, a kojima dugujemo zahvalnost za sve što su uradili.

Nemanja Rotar, gradski većnik zadužen za kulturu i omladinu, napomenuo je da Grad Pančevo ima odlučnu saradnju sa "Libertateom" i dodao da je 70 godina postojanja beletristike, praznik svih rumunskih autora.

Na manifestaciji dodeljena su i jubilarna priznanja odgovornom urednicima, autorima knjiga, saradnicima, kao i ustanovama koja su doprinela uspehu izdavačke delatnosti.