Sećanje na pale za slobodu

 

PANČEVO, 8. novembar 2017. (TV Pančevo) – Osmi novembar kao Dan Grada obeležava se u znak sećanja na dan kada je 1918. godine u Pančevo ušla srpska vojska. Nakon toga, naš grad, kao i cela Vojvodina, postaće deo Srbije. U znak sećanja na sve poginule u Prvom svetskom ratu, na nadgrobni spomenik na Pravoslavnom groblju vence su položile delegacije Grada, Vojske, boračkih udruženja.

Devedeset devet godina otkako je srpska vojska ušla u Pančevo i oslobodila ga od Austrougarske, u znak sećanja na stradale u Prvom svetskom ratu, na Starom pravoslavnom groblju danas je održan pomen žrtvama iz ovog rata. Vence na grobove stradalih položio je predsednik Skupštine Grada Pančeva Tigran Kiš.

- Hvala vam što ste došli da se prisetimo i odamo počast palim žrtvama za slobodu. Ne bih dužio i mnogo govorio. Konstatovao bih da se ovde u Pančevu, Srbiji i ovom podneblju, istorija često ponavlja. Sećanjem na žrtve koje su pale za slobodu jedino možemo da sprečimo da se ovo ponovi. Hvala vam što ste došli da uveličate svečanost grada Pančeva - rekao je Tigran Kiš, predsdnik Skupštine grada.

Vence na spomenik na Pravoslavnom groblju položili su i predstavnici Vojske Srbije, Udruženja saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, koji čuvaju tradiciju i uspomenu na Prvi svetski rat i sve balkanske ratove. Dan kada je Srpska vojska, na čelu sa kapetanom Petrom Aračićem, potonjim generalom, 1918. godine ušla u Pančevo, koje će kasnije voljom vojvođanske skupštine postati takođe deo Srbije, kao i cela Vojvodina, obeležava se kao Dan Grada od 2001. godine. Ulazak srpske vojske bio je miran i bez ijedne žrtve.