Savetovalište za dijabet u pančevačkom Domu zdravlja

PANČEVO, 18. jun 2018. (TV Pančevo) – U Domu zdravlja u Preventivnom centru radi Savetovalište za dijabet. Namenjeno je osobama koje već boluju od šećerne bolesti ali i onim pacijentima kod kojih se putem preventivnih pregleda po prvi put otkrije povišen nivo šećera . U Savetovalištu za dijabet lekari imaju više vremena da se posvete svakom pacijentu i mogu da ih upute na dodatne analize ukoliko je potrebno.

Savetolaište za dijabet značajno je za pacijente kod kojih je dijabet već otkriven jer je to mesto gde lekar ima više vremena da se posveti pacijentu. Pacijenti sa deijabetom su specifični jer bolest treba da bude kontrolisana kako ne bi došlo do komplikacija bolesti.Takođe u Savetovalištu za dijabet mogu se uraditi i dodatne analize za pacijente koji boluju od šećerne bolesti.

Ovde mogu da se urade i dijagnostičke stavri ali akcenat je na savetima kako da svoju bolest drže pod kontrolu. Za naše gledaoce to je pjačana žedj, glad i pojačano mokrenje , vrlo često ide i sa gubitkom na težini.To si prvi simptomi koji se javljaju i zbog čega se pacijenti zapitaju o čemu se radi i to ih dovede u ordinaciju.Onda ide dijagnostika i potvrde i dijagnoze.

Veoma često čujeno od naših prijatelja da im je prilikom provere nivoa šećera u krvi on na granici i da je dovoljno samo da se malo korigujee ishrana. Da to nije uvek jednostavno i zašto treba uraditi dodatne analize objašnjava doktorka Sokić.

Ako su to vrednosti 6,1 6,3 treba ponoviti dodatne analize na tašte , uraditi test opterećenja i vrednosti šećera posle jela .To već zavisoi od godina pacijenta ako se potvrdi da psotoji problem u metabolizmu odlučujemo se na terapiju ako s u vrednosti 6,3do 7 ostaostajem na regulisanju ishrane i fizičke aktivnosti.

U Savetovalištu za dijabet Preventivnog centra Doma zdravlja vodi se evidencija pacijenta koji su dijabetičari ali i onih kod kojih se pregledom u Preventivnom šećerna bolest otkrije.