Rekonstrukcija "Hristovog raspeća"

PANČEVO, 19. novembar 2017. (TV Pančevo) – U toku je rekonstrukcija spomenika "Hristovo raspeće" u Ulici Žarka Zrenjanina, za čiju je rekonstrukciju Grad izdvojio 750 hiljada dinara. Reč je veoma značajnom spomeniku za koji Zavod za zaštitu spomenika kulture nema precizne podatke kada je i ko ga je podigao. Radovi na spomeniku trajaće 55 radnih dana.

Posle rekonstrukcije kula "Svetilja", kupole na Preobrženskoj crkvi, na red je došla i rekonstrukcija katoličkog spomenika "Hristovo raspeće" u Ulici Žarka Zrenjanina. Grad je ove godine mimo budžeta obezbedio više od 20 miliona dinara za zaštitu spomenika, zahvaljujući različitim projektima, ističe Nemanja Rotar, gradski većnik zadužen za oblast kulture.

Posle radova, spomenik će se vratiti u prvobitno stanje za koje Zavod za zaštitu spomenika kulture ima podatke, kaže Jasmina Vujović, v. d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Radovi na spomeniku trajaće 55 radnih dana.

I za narednu godinu u planu su veliki radovi, i to na Preobraženskoj crkvi, Muzeju i Stratištu.

Karakteristično za spomenik "Hristovo raspeće" jeste da su se ovakvi spomenici nekada podizali na ulazu u grad ili na nekim bitnim raskršćima.