Rekonstrukcija Bolnice do maja

PANČEVO, 14. januar 2018. (TV Pančevo) – Radovi na rekonstrukciji Internističkog bloka pančevačke Bolnice napreduju punom parom, a na gradilištu koje obuhvata 8 hiljada kvadrata, svakodnevno radi od 50 do 70 radnika. Trebalo bi da budu završeni tokom maja, posle čega će Bolnica biti drugačije organizovana, a prostor koji bude oslobođen biće iskorišćen za dodatno unapređenje rada odeljenja.

Sa rušenjem na Internom odeljenju pančevačke Bolnice pre izvesnog vremena je završeno. Radnici "Modulora" u uigranim timovima postavljaju pregradne zidove, rade plafone i podove i uređuju kupatila. Sve planirane radove izvode unapred određenom dinamikom. Kako kažu u Bolnici, za sada ide sve kako treba.

- Jesmo zadovoljni zato što će biti mnogo funkcionalnije i mnogo organizovanije. Dobićemo i nov lift, i prostor će biti mnogo bolje iskorišćen. Biće mnogo udobnije i za pacijente i za lekare.

Rad usporava jedino nemogućnost preseljenja Odeljenja za dijalizu, jer je preskupo.

- Ono što je faktor koji nas ometa u celoj priči je Odeljenje dijalize, koje usporava rad, zato što ne može da se izmesti, odnosno, nema načina da iznesemo sve te aparate i reverznu osmozu iz zgrade, a da to ne košta previše, da ne stvara ozbiljne probleme našim pacijentima.

Zbog svega ovoga, doneta je odluka da Odeljenje ostane na svom mestu i dok traju radovi, a po njihovom završetku biće premešteno samo na drugu stranu zgrade, na istom spratu Internog. Najozbiljniju reorganizaciju, čini se, pretrpeće prizemlje.

- Postići će se tako što se Prijemno-urgentna služba izmešta u onaj deo bolnice gde je ranije bila Dijagnostika, i gde je hol mnogo veći i ima mnogo više prostora. Ulaz je sa bočne strane i biće mnogo lakši prilaz i hitnih slučajeva i saniteta, tako da će sanitet ulaziti, ostaviti pacijente i produžavati u krug i vraćati se nazad. Znači, nema više onog prolaženja kroz onaj tunel i vraćanja nazad u rikverc i gubljenja vremena.

Time kojom brzinom napreduju radovi, i koliko svaki sprat, čini se, iz dana u dan dobija potpuno novi izgled, i mi smo bili iznenađeni. Skoro i da smo zaboravili šta se nalazilo na prvom spratu Bolnice.

Po završetku radova na prvom spratu, ni Odeljenje neurologije neće više kuburiti sa manje kreveta nego što je potrebno.

- Time dobijamo mnogo, zato što će Odeljenje neurologije biti iseljeno iz zgrade Infektivnog odeljenja, gde ima svega 16 postelja, ovde će dobiti nekih 40 kreveta, a Grudno će biti iseljeno iz posebne zgrade i ovde će imati mnogo više prostora, biće funkcionalnije, i moći će da se uđe i sa ležećim pacijentom, što tamo nije bilo moguće na spratu zbog uskih hodnika i malih vrata.

Kada svi radovi budu završeni, i odeljenja razmeštena, zgrada u kojoj se trenutno nalazi Grudno odeljenje ostaće prazna. Prema rečima doktora Slobodana Prodanovića, pomoćnika direktora za internističke grane, to će biti prostor za Odeljenje onkologije, a zbog svoje veličine, u zgradi će postojati i sobe za dnevnu bolnicu, ali i one za palijativnu negu bolesnika.