Rešavanje problema nelegalnih objekata

PANČEVO, 15. mart 2017. (TV Pančevo) – U Srbiji ima više od 2 milona bespravno sagrađenih objekata. Do sada je popisano skoro 1,4 miliona, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. U Pančevu, saopštio je gradonačelnik Saša Pavlov, u Vladi Srbije, popisano je nešto više od 30 hiljada neleganih objekata, i izdato 1000 rešenja o ozakonjenju.

U Srbiji ima 2,2 miliona nelegalnih objekata, odnosno milion više nego što je procenjeno prošle godine, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Prema njenim rečima do današnjeg dana popisano je oko milion i 353 hiljade objekata.

- Po prvi put Srbija će imati bazu svih objekata. Prvi put u odnosu na prethodnih 40 godina. Znamo gde je šta izgrađeno. Znamo koliko metara kvadratnih ima, da li su to porodične kuće, stanovi... To je prva baza koju Srbija konačno ima i u njoj je 2,2 miliona objekata - kaže Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U poslednja tri meseca uz pomoć timova ministarstva, koji su pomagali lokalnim samoupravama, na teritoriji Srbije popisano je više od 980 hiljada objekata. To je 2 i po puta nego prošle godine. Do sada je ozakonjeno 45000 objekata. Prihod od naplaćenih taksi je oko 1,2 milijarde dinara. Procenjuje se da bi ukupno od ozakonjenja svih objekata lokalnim samoupravama moglo da bude uplaćeno još 115 milijardi dinara, odnosno nešto više od 100 miliona evra, istakla je ministarka Mihajlović.

- Taj novac odlazi u lokalne samouprave, ali poruka svima. Taj novac ne odlazi na plate, ne na restorane, kafane. Taj novac u svakoj lokalnoj samoupravi će otoći na ono što je potrebno građanima, vrtiće – ističe Mihajlović.

Pančevo je jedna od 5 najboljih lokalnih samouprava po broju popisanih nelegalnih objekata. Na popisu neleganih objekata radilo je 50 ekipa. Do sada popisano je više od 30 hiljada objekata, kazao je gradonačelnik Saša Pavlov.

- Pančevo je do sada donelo oko 1000 rešenja o ozakonjenju, a u prva tri meseca 2017. godine, doneto je 50% više nego za celu 2016. godinu. Pančevo je na osnovu takse do sada prihodovalo 20 miliona dinara od čega je 14 miliona ostalo u lokalnom budžetu – izjavio je Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Popis je završilo 100 lokalnih samouprava i ostalo je još oko 50 gradova i opština da taj posao završe u narednih sedam dana. Kada bude sve ozakonjeno od poreza na imovinu godišnje će budžet prihodovati preko 100 miliona evra.