Preventivni pregledi i vežbe prve pomoći u Omoljici

PANČEVO, 16. avgust 2018. (TV Pančevo) – U organizaciji MZ Omoljica u toku je tradicionalna manifestacija "Porodični dani". Tokom prethodne dve nedelje organizovana su sportska i kulturna dešavanja. Danas je Preventivni centar Doma zdravlja, Služba hitne medicinske pomoći u saradnji sa Opštom bolnicom Pančevo organizovala preventivne preglede i pokazne vežbe u pružanju prve pomoći.

U okviru manifestacije "Porodični dani", koja se u Omoljici organizuje već šestu godinu, od početka avgusta organizovan je niz zanimljivih takmičenja, sportskih i kulturnih manifestacija. Služba hitne pomoći zajedno sa Preventivnim centrom Doma zdravlja za žitelje ovog naseljenog mesta organizovala je preventivne preglede i pokazne vežbe u pružanju prve pomoći.

- Dom zdravlja učestvuje u mnogobrajnim manifestacijama. Mogu da kažem da smo dobili i novo vozilo Hitne pomoći i odmah smo ga ubacili u akciju, i to je najsavremenije vozilo sa najboljom mogućom opremom. Preventivni centar obavlja preglede da vidimo koliko smo bili disciplinovani tokom leta i da li smo preterali u iću ili piću - rekao je dr Stojan Višekruna, direktor Doma zdravlja.

Zahvaljujući dobroj organizaciji članova MZ Omoljice, žitelji ovog sela poslednje dve nedelje imali su prilike da učestvuju u mnogobrojnim sportskim događajima, da prate koncerte i učestvuju u raznovrsnim takmičenjima. Pored toga, organizovani su i besplatni preventivni pregledi za sve stanovnike Omoljice.

- U organizaciji MZ Omoljica mnogobrojnih sponzora, kao i Grada Pančeva, Dom kulture Omoljica i škola. To krene rano ujutru, a završava se kasno u noć. Cilj je da se nekako priđe ljudima, urade preventivni preglede i porazgovara sa lekarima, da pokažemo šta mi možemo odmah da uradimo i nekom spasemo život. Jer znamo svi da u prva tri minuta, ako krenemo sa reanimacijom, šane za preživljavanje su mnogo veće nego da se ništa nepočne - rekao je Dragan Lukić, član MZ Omoljica.

U debeloj hladovini bez uputa i zakazivanja kod lekara, pravo je zadovoljstvo uraditi osnovne laboratorijske analize i proveriti svoje zdravlja, ističu Omoljčani.

- Zadovoljna sam i pohvaljujem akciju, dugo nisam bila kod lekara, dobila sam uput i za mamografiju jer gdoinama nisam išla.

- Dobri su rezultati, nisam išao nekoliko godina, super je što su došli.

- Dobro je, znači mi, dobila sam i neke upute za odlazak kod drugih lekara.

Porodični dani trajaće do 20. avusta, do kada će biti organizovan niz kulturnih dešavanja i koncerata.