Vučić sa Tuskom o evrointegracijama

PANČEVO, 25. april 2018. (TV Pančevo) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom. Vučić je sa predsednikom Evropskog saveta pored brojnih konkretnih projekata, razgovarao i o najvažnijem pitanju za našu zemlju – pitanju Kosova i Metohije. Vučić je istakao da možemo da prihvatimo svaki kompromis, ali da ne možemo da prihvatimo ponižavanje Srbije. Evropska unija će ostati najpouzdaniji partner Srbije i čitavog regiona Zapadnog Balkana, istakao je Tusk i dodao da će Srbija sama odlučivati o svojoj sudbini.

Aleksandar Vučić je, pres-konferenciji posle sastanka sa Donaldom Tuskom, rekao da će pitanje Kosmeta, ukoliko ne bude rešeno na adekvatan način, bez sumnje biti prepreka našem evropskom putu. Navodeći da je s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom imao dug razgovor, Vučić je poručio da ćemo u procesu evrointegracija imati i dalje podršku i Evropskog saveta i ličnu Tuskovu.

- Tusk je iskreni prijatelj Srbije i uvek se tako ponašao i uvek je dobrodošao u naš grad i zemlju. Zahvalan sam našem prijatelju Donaldu Tusku što je, samo nedelju dana posle izveštaja EK pokazao da je prijatelj naše zemlje i da možemo da računamo na podršku u daljim evrointegracijama", rekao je predsednik Vučić.

Vučić je pomenuo da je Srbija počela da radi na stvarima koje se odnose na vladavinu prava, na ustavne amandmane, na bolju saradnju sa novinarskim uduženjima, ali i da sve to radimo pre svega zbog sebe, a ne da bismo se nekome dodvorili. Predsedniku Evropskog saveta je, kako kaže, pokazao Briselski sporazum i šta je sve Srbija uradila, te ponovio stav da je važno da dođemo do kompromisnog rešenja.

- Srbija je sve ispunila, smatramo da je važno da dođemo do kompromisnog rešenja. Nisam previše optimista, ali da li imamo prava da odustajemo, da se ne nadamo i ne očekujemo rešenje? Nemam na to pravo", istakao je predsednik.

Predsednik je poručio da moramo da se trudimo da naša deca nemaju isti problem u budućnosti.

- I ko god bi glavu da mi skine i kaže da ja nekome nešto nudim... Nemam šta da ponudim ni prodam što neki pre mene nisu izgubili i dali. Imamo da ponudimo našem narodu budućnost, ali ćemo da se borimo za budućnost i interese našeg naroda snažnije nego što su ranije neki drugi. Rekao sam Tusku da možemo da prihvatimo svaki kompromis, ali ne možemo da prihvatimo ponižavanje Srbije. To nikada ova zemlja nije dozvolila, pa neće ni u budućnosti. Ako budemo slepi kod očiju, pa ne razumemo šta se dešava oko nas, onda ćemo samo da gubimo i sebe da dovedemo u sve težu situaciju - dodao je predsednik.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ističe da je glavni razlog njegove posete Beogradu priprema za Samit u Sofiji.

- Evropska unija jeste i hoće da bude najpouzdaniji partner Srbije i celog Zapadnog Balkana. Na našem Samitu u maju, podsetićemo na našu spremnost da radimo na evropskoj perspektivi regiona. Ne volim propagandu i znam da mrzite kad vam neko kaže šta da radite, kaže Tusk. Znam da nećete da dopustite da se to promeni, a kao Poljak odrstao u komunizmu sećam se kako smo se divili vašoj hrabrosti. U mojoj generaciji živi legenda o vašem herojskom i uspešnom otporu tokom Drugog svetskog rata", napominje Tusk.

Tusk ističe da je danas čitavom svetu jasno da o budućnosti Srbije neće odlučivati ni Moskva, ni Vašington, ali ni Ankara ni Brisel.

- O tome će odlučivati Beograd, a EU je mesto na kojem niko ništa ne nameće. Vredi posmatrati EU kao projekat sa strateškom dimnezijom, zajedno možemo sve da postignemo - najviše standarde javnog života, bezbednosti i iznad svega, uzajamno poštovanje i očuvanje nacionalnih identiteta", napominje Donald Tusk.

Predsednik je naveo da je danas potpisan finansijski ugovor između Evropske investicione banke i kontrole letenja Srbije i Crne Gore, vredan više od 45 miliona evra. Od toga je, kako kaže, 5,4 miliona evra namenjeno za Kontrolni toranj u Nišu, a da se to pogodilo upravo u danu u kojem se najviše priča o Nišu i posebno tamošnjem aerodromu.