Predsednik Vučić sa ambasadorima Britanije, Emirata i Nemačke

PANČEVO, 22. avgust 2017. (TV Pančevo) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima Nemačke, Velike Britanije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata Džumom Rašidom Sejfom Zajedom el Daherijem, sa kojim je razgovarao o zajedničkim projektima Srbije i UAE.

Ambasador el Daheri uručio je predsedniku Vučiću pismo princa prestolonaslednika Abu Dabija šeika Muhameda bin Zajeda el Nahjana i naglasio da će tokom svog mandata u Srbiji raditi na daljem unapređenju odnosa dveju zemalja, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

On je izrazio posebno zadovoljstvo napretkom projekta "Beograd na vodi", koji je postao simbol Beograda.

Predsednik Vučić naglasio je da je ponosan na zajedničke projekte koji se uspešno realizuju ne samo u Beogradu, nego i u drugim gradovima Srbije. On je posetu princa prestolonaslednika Abu Dabija šeika Muhameda bin Zajeda Beogradu, u junu ove godine, ocenio kao veoma važnu za razvoj bilateralnih odnosa, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je i sa nemačkim ambasadorom Akselom Ditmanom o više pitanja, uključujući i unutrašnji dijalog o Kosovu, a nemački diplomata je tom prilikom ocenio da je poziv na dijalog ozbiljan i odgovoran potez.

Vučić i Ditman su razgovarali i o nastavku razgovora sa Prištinom, vladavini prava, uspostavljanju institucija i njihovom boljem radu i evropskom putu Srbije. Predsednik je istakao važnost unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, kao i nastavku dijaloga sa Prištinom u cilju uspostavljanja dugoročnog mira u regionu.

"Ukoliko uspemo da uspostavimo bolje srpsko-albanske odnose, ovaj region imaće bolju budućnost", rekao je Vučić.

Tema razgovora bila je i ekonomska situacija u Srbiji, koja je bez obzira na probleme izazvane vremenskim nepogodama, zadovoljavajuća, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Fiskalna konsolidacija je uspešno sprovedena, a suficit na današnji dan iznosi 670 miliona evra.

Dvojica sagovornika pozdravila su sve veće prisustvo nemačkih kompanija u Srbiji, a ambasador Ditman je predložio otvaranje katedre za germanistiku na Filozofskom fakultetu u Nišu jer će to pomoći obrazovanju novih kadrova za potrebe nemačkih kompanija.

Predsednik Vučić sastao se i sa britanskim ambasadorom Denisom Kifom, koji je istakao da njegova zemlja želi da ima pozitivnu ulogu u regionu i najavio skori dolazak britanskih zvaničnika.

Denis Kif je rekao da se očekuje dolazak stalnog podsekretara Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije i dve britanske parlamentarne delegacije.

Vučić i Kif su razgovarali o bilateralnim i regionalnim pitanjima, kao i o pripremama za predstojeći Samit o Zapadnom Balkanu, čiji će domaćin naredne godine biti Velika Britanija.

Predsednik Vučić je naglasio da je Velika Britanija za Srbiju veoma važna zbog zajedničkih interesa u budućnosti i značajne pomoći i podrške koju Britanija pruža Srbiji.

Vučić je izrazio zadovoljstvo fiskalnom konsolidacijom i suficitom u budžetu, jer je to rezultat teških mera koje su sprovedene u prethodnom periodu. Dvojica sagovornika su ocenili da je stanje srpske ekonomije zadovoljavajuće, uprkos problemima koji su nastali nakon elementarnih nepogoda.