Predsednik u Dnevniku o Kosovu: Za svakog našeg čoveka na KiM ćemo da se borimo

PANČEVO, 16. avgust 2018. (TV Pančevo) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u Dnevniku RTS-a, gde je govorio o gorućoj temi - Kosovu i Metohiji. On je na početku govorio o pregovorima koji će se održati u septembru između Beograda i Prištine.

- Ko da je meni ili bilo kome sa naše strane lako da razgovara sa njima, Albancima. Naš je posao da to radimo i da radimo što najbolje možemo da uradimo za naš narod - rekao je predsednik.

Na konstataciju da će rasplitanje kosovskog čvora trajati duže nego što se čini, čak i godinama, predsednik odgovara:

- Kriza između Srba i Albanaca traje godinama. Mi smo u veoma teškoj situaciji. Mi imamo tri glavna cilja. Naš prvi cilj je da sačuvamo mir i stabilnost, jer to je budućnost za našu decu. Moramo ga čuvati po svaku cenu. Sa druge strane, odnosno pod brojem 2, cilj je da zaštitimo naše državne interese i teritorijalne i imovinske i to je najteži deo. Pod tri, da zaštitimo prava naših ljudi na KiM, da naša deca, naših Srba mogu nesmetano da idu u škole, bioskope. Sada se postavlja pitanje kako da to postignemo.

Predsednik se osvrnuo na definiciju države, te je objasnio da pod definicijom spada teritorija, stanovništvo i vojska i policija.

- A koji od ta tri elementa imamo u svojim rukama na KiM? Granice na Jarinju i Brnjaku konačno su postavljenje 2011. godine, postavljena je između Srba i Srba, iako su je Srbi spaljivali - naglasio je Vučić.

Predsednik je istakao da, ako sve bude u redu, 9. septembra ide na Kosovo.

Izjava Angele Merkel

Na pitanje kakav mu je stav posle izjave kancelarke Angele Merkel da nema promene granica on je rekao da su nas i Nemačka i SAD "Razgraničili" onog časa kada su 2008. godine prinali nezavisnost Kosova.

- Zato kad kažu da su protiv razgraničenja to znači da su protiv promene granica koje su uspostavili na našu štetu - rekao je Vučić i dodao da ga mnogi napadaju, pogotovu u Srbiji, upravo zato jer ne prihvata takve granice.

On je istakao da nam Merkel nije protivnik i da ne treba da zaboravimo šta je učinila za Srbiju u vreme migrantske krize, te koliko su i nemačke investicije dorpinele tome da imamo rast od 4,4 odsto.

On se osvrnuo na činjenicu da je mnogima zasmetalo pismo gradonačelnika 10 srpskih opstina sa KiM. Podsetio je da su zbog drugačijeg mišljenja tražili njegovo hapšenje, a da se Miloradu Dodiku zabrani ulazak u Srbiju, ali im smeta pismo gradonačelnika.

- Ja svu energiju ulažem da dobijemo za svakog Srbina na KiM nešto - rekao je Vučić i zato, kako je primetio, i Tači kaže da mu je teško da razgovara sa njim.

Na pitanje o idejama da se očuva sever u sastavu Srbije, on je rekao da je to teritorija značajna i po veličini i po strateškom položaju, da su tu Gazivoide, Balać i Trepča, a da su od svega važniji životi ljudi.

Ali to ne znači, da je sever Kosova važnji od kosovskog pomoravlja, rekao je Vučić i istakao: za svakog našeg čoveka na KiM ćemo da se borimo!

- Borim se da nešto dobijemo, za razliku od onih koji su sve izgubili - rekao je Vučić.

Pozivam ljude da spuste loptu, jer ako ikada budemo u poziciji da biramo, biraće i odlučivati građani.