Ponovo stradali kontejneri

PANČEVO, 14. novembar 2017. (TV Pančevo) – Sa početkom grejne sezone, sve češće se dešava da gore kontejneri koji su postavljeni za odlaganje smeća. Uzrok je što se u njih odlaže neohlađeni pepeo koji pali smeće. Svake godine JKP "Higijena" potroši više od 2 miliona dinara za nabavku novih, umesto da se taj novac utroši za nabavku opreme i mašina koje bi doprinele da grad bude čistiji.

Veliki broj kontejnera koji izgore tokom grejne sezone ukazuju na to da građani malo vode računa da pepeo odlažu na propisan način, kaže Marija Andrić iz JKP-a "Higijena". Samo tokom prošle nedelje izgorela su dva. Najčešće stradaju kontejneri u delovima grada gde su blizu porodične kuće, kaže Andrić.

- Ti problemi najčešće nastaju u delovima grada gde se spajaju kolketivno stanovanje i porodične kuće. Mnogi se oglušuju o obavezu da sami moraju da nabave svoju kantu za smeće, pa leti smeće bacaju u kontejnere, a zimi pepeo - kaže Marija Andrić iz JKP-a "Higijena".

Iz "Higijene" apeluju na građane da ne bacaju pepeo u kontejnere. Svake godine potroši se oko 2 miliona dinara za nabavku novih kontejnera, a taj novac bi mogao da se utroši na nabavku novih mašina i opreme, ali i kontejnera koji nedostaju, a što bi sve doprinelo da grad bude čistiji, kaže Marija Andrić.

- Optimalan broj kontejnera je 900 na 300 lokacija. Sada ih ima 700. Mnogi se sa pravom bune što kontejnera nema dovoljno - dodaje Marija Andrić.

Pored kontejnera često može da se vide gomile smeća, baštenskog i komunalnog otpada, što doprinosi da okolina izgleda prljavo. Takvi slučajevi zahtevaju angažovanje i teške mehanizacije.

- Sve to dodatno uništava smećare i stvara teške uslove rada za naše radnike. Danas je na terenu 20 smećara i angažovana je i teška mehanizacija. Tih 20 smećara deponovaće od 80 do 100 tona smeća na novu deponiju. Bacanje smeća pored kontejnera usporava rad jer neke lokacije moramo više puta tokom dana da očistimo. To je trošenje i ljudskih resursa i mašina - ističe Marija Andrić.

Da bi grad bio čistiji, potrebno je i da svako od nas obrati malo više pažnje na to gde i na koji način baca smeće. Svakoga dana gradske ulice čisti 40 ljudi koji rade u dve smene, svaka smena od smeća dnevno očisti površinu od oko 20 hiljada kvadratnih metara.