Počela izgradnja trećeg vetroparka

 

PANČEVO, 16. jun 2017. (TV Pančevo) – Kod Izbišta započeta je izgradnja prve faze trećeg vetroparka "Košava", koji će činiti 20 vetrenjača i u čiju izgradnju će biti uložieno124 miliona evra. Planirano je da ovi radovi budu završeni do kraja 2018, i tih 20 izgrađenih vetrogeneratora imaće snagu 69 megavata i proizvodiće električnu energiju za oko 40.000 domaćinstava.

Izgradnja novog vetroparka kod Izbišta, veoma je značajna i pomoćiće Srbiji da ispuni obavezu iz Nacionalnog akcionog plana, koji predviđa da do 2020. godine učešće energije iz obnovljivih izvora energijeu bruto finalnoj potrošnji bude 27 odsto, kazao je Aleksandar Antić, ministar energetike, prilikom polaganja kamen temeljca za novih 20 vetrogeneratora.

- U različitim fazama imamo više od 500 megavata iz obnovljivih izvora energije. 483 iz energije vetra i jedan od njih je i ovaj projekat koji je najveći i ulazi u fazu građevinskih radova. Ovo je najveći i najznačajniji projekat sa 68 ili 69 megavata koji treba da obezbedi do 2oo gigavatsati, nove nergije Srbiji – rekao je Aleksandar Antić ministar energetike.

MK Fintel Wind do sada je izgradio dva vetroparka. Vetropark „Kula“ u bilizini Kule i vetropark „LA Piccolina“, kod Vršca. kako je kazao Ticiano Đovaneti, izvršni direktor kompanija Fintel Energija Spa i MK Fintel Wind, nakon puštanja u rad dva vetroparka, još više su posvećeni daljim investicijama i ulaganjima u obnovljive izvore energije u Srbiji u nameri da se potencijal Srbije što više iskoristi.

Nije uvek sve išlo glatko. Bilo je potrebno uskladiti mnogo faktora u ovako velikom projektu, ali je moguće i na bazi iskustva mislimo da je Srbija sada spremna za velike investicije ove vrste – istakao jeTiciano Đovaneti direktor kompanije MK Fintel Wind.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kazao je da ova investicija čija realizacija počinje danas šalje poruku da je Srbija na planu privlačenja investitora uradila dosta toga.

Ovo je prva faza izgradnje vetrogeneratorskog polja „Košava“, u kojoj biti izgrađeno 20 turbina, koji će električnu energiji proizvoditi za 40 hiljada domaćinstava. Vrednost ove 1. faze vetroparka je oko 124 miliona eura i radovi bi trebalo da budui završeni do kraja 2018. godine. Nakon završetka I faze planirano je da se u 2. fazi izgradi još 19 turbina u šta bi bilo uloženo još oko 100 miliona eura.