Od izleta do edukacije na katamaranu

PANČEVO, 20. april 2018. (TV Pančevo) – Osnovna škola "Olga Petrov" iz Banatskog Brestovca je prva škola koja će u saradnji sa Turističkom organizacijom Pančevo započeti akciju upoznavanja mladih Pančevaca s kulturnim znamenitostima grada. Akcija će otpočeti krajem aprila, a u planu je da u akciji učestvuju sve škole na teritoriji grada Pančeva.

Prošle godine grad Pančevo dobio je turističko plovno vozilo, koje je dobilo ime "Panuka", a ove godine je turistička organizacija Pančeva došla je na ideju da u saradnji sa osnovnim i srednjim školama pokrene akciju upoznavanja Pančeva katamaranom. Prva škola koja je odlučila da povede svoje đake na obilazak Pančeva je osnovna škola "Olga Petrov" iz Banatskog Brestovca.

- Turistička organizacija grada Pančeva došla je na ideju da u saradnji sa osnovnim školama pokrene akciju upoznavanja grada Pančeva. Krenuli smo prvo od naseljenih mesta, prva škola je Osnovna škola "Olga Petrov" iz Banatskog Brestovca, oni će krajem aprila, početkom maja imati priliku da se voze katamaranom u gradu Pančevu. Imaće turu od našeg gradskog portona prema Preobraženskoj crkvi i starom mlinu, pa će se vratiti do kula Bliznakinja, svetionika naših jedinih na Dunavu.

Direktor Turističke organizacije Pančeva Nikola Stoilković kaže da su pokrenuli ovu akciju kako bi upoznali decu Pančeva sa gradom, i kako bi promovisali naš grad.

- Akciju smo pokrenuli zato što mi Pančevci ne znamo baš neke najpoznatije stvari iz grada, recimo kule na ušću Tamiša u Dunav su jedine na svetu gde ćemo da edukujemo naše sugrađane, našu decu i da promovišemu kule dalje kroz celu Srbiju i Evropu.

Planirano je da se katamaranom voze sve osnovne i srednje škole koje to budu želele, a za sada su sve reakcije škola pozitivne

- Mi ćemo pokušati da sa svim školama napravimo saradnju, reakcije su pozitivne za sada svi žele da učestvuju, da se druže sa Turističkom organizacijom. Deca su oduševljena kad čuju da će se voziti Tamišem, neki nisu nikada imali prilike da se voze katamaranom ili čamcem ili nečim sličnim. Mislimo da je sledeća škola osnovna škola iz Ivanova, zatim iz Omoljice i iz Starčeva.

Direktorka Osnovne škole "Olga Petrov" iz Banatskog Brestovca Daliborka Bojković Breti ističe da je veoma važno da deca vide sve značajne ustanove u gradu, kao i da se raduju vožnji katamaranom.

- Naša škola i svi zaposleni i učenici iz škole "Olga Petrov" iz Banatskog Brestovca su veoma srećni zato što nam je veoma važno da, bez obzira što smo imali ekskurzije i izlete, ova akcija u organizaciji sa Turističkom organizacijom Pančeva i njihovim direktorom Nikolom Stoilkovićem, pokazaće nam ustanove u gradu, deci u nižim razredima i takođe nam je veoma interesantna i vožnja katamaranom.

Direktorka je naglasila da su deci sve ekskurzije vrlo zanimljive, i da podržavaju svaku ideju koju odrasli žele da sprovedu u delo.

- Deca su oduševljena što god se za njih radi lepo, kada mi odrasli damo neku ideju oni je odmah podrže.

Vožnja katamaranom i turistički obilazak grada je zasigurno nešto što će obradovati mlade Pančevce i pomoći im da na nesvakidašnji način upoznaju lepote i kulturne znamenitosti grada u kojem žive.