Nema morbila u Južnom Banatu, troje zaraženih inficirano u Beogradu

PANČEVO, 13. januar 2018. (TV Pančevo) – Obuhvat dece koja su vakcinisana MMR vakcinom u Južnom Banatu je iznad 95 procenata, podaci su Zavoda za javno zdravlje. Ovo znači da je u regionu obezbeđen kako pojedinačni, tako i kolektivni imunitet što je veoma važno za sprečavanje širenja virusa malih boginja. Kod troje dece je potvrđena infekcija ovim virusom, a svo troje su bili u kontaktu sa obolelima u Beogradu.

Od oktobra prošle godine, kada je u Srbiji i krenula priča o širenju opasnog virusa malih boginja, u Južnom Banatu kod šestoro dece pedijatri su posumnjali da su inficirana ovim virusom. Kod troje je infekcija i potvrđena, kod dvoje opovrgnuta, dok je jedan uzorak još uvek na ispitivanju, kaže magistar medicinskih nauka, specijalista epidemiologije, doktorka Slađana Tomić iz pančevačkog Zavoda za javno zdravlje.

- Ali nijedna nije sa naših terena. Kontakti su ostvareni u Beogradu i imamo epidemiološku povezanost sa obolelima iz Beograda. Tako da mi, zapravo, do danas, nismo imali sumnju i potvrđen slučaj morbila kod nas u južnobanatskom okrugu - objašnjava epidemiolog Zavoda za javno zdravlje, dr Slađana Tomić.

Često se postavlja i pitanje zbog čega se oko malih boginja diže tolika prašina. Epidemiolozi infekciju ne posmatraju kao pojedinačni slučaj, već gledaju širu sliku na nivou regiona ili države. Svako ko je preležao male boginje, trajno je na njih postao imun, i sada može da pomogne u lečenju i negovanju onih koji su oboleli. Ipak, u značaj vakcinacije, i obezbeđivanje kolektivnog imuniteta, nikako ne treba sumnjati, kaže dr Tomić.

- Ako posmatramo obuhvat, južnobanatski okrug je uvek imao dobar obuhvat, tako da je on bio preko 95 posto. U onim mestima gde je on bio ispod, dostignut je u nedelji imunizacije, i u tim naseljenim mestima dobili smo izveštaj koordinatora imunizacije da je on preko 95 posto, što onda daje ne samo lični, nego i kolektivni imunitet. To je bilo oboljenje koje je imalo smrtni ishod naročito među najmlađom populacijom. Zato se i uvodi ova vakcina. Zato se uvode sve vakcine, da se spreči teža bolest i da se spreče komplikacije - kaže dr Tomić .

Poslednjih godina, antivakcinalni lobi plasirao je priču da je MMR vakcina štetna, i da može da dovede do autizma kod dece. Mišljenja o tome među Pančevcima su različita.

Tvrdnje da je vakcina štetna nemaju utemeljenje u naučnom radu i nemaju podršku stručne javnosti, kaže doktorka Slađana Tomić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje.

- To je davno prevaziđena konstatacija. Nema povezanosti između vakcine i autizma kao posledice zbog toga što je neko primio tu vakcinu. Znači, nema definitivno naučne utemeljenosti. To će vam danas reći svaki pedijatar, to će vam reći i svaki imunolog. Tu više nemamo dileme po tom pitanju - tvrdi dr Slađana Tomić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje.

MMR vakcina jedna je od devet koje su deo sistema obavezne imunizacije u Srbiji. Primaju je deca sa navršenih godinu dana, dok je planom predviđena i revakcina koja se deci daje pre upisa u prvi razred osnovne škole.