Nema malih boginja u južnom Banatu

 

PANČEVO, 12. novembar 2017. (TV Pančevo) – Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, u južnom Banatu i Pančevu nema obolelih od malih boginja. Odziv za vakcinaciju je dobar i trenutno je više od 95 procenata, što osigurava kolektivni imunitet, istakla je epidemiolog doktorka Slađana Tomić.

Prema podacima koje je objavio Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", na teritoriji Republike Srbije, uključujući i nadležnost Zavoda Kosovske Mitrovice, registrovan je 51 slučaj malih boginja. Od toga, na teritoriji Kosova i Metohije registrovano je 46 osoba sa kliničkom slikom malih boginja. Devedeset četiri odsto osoba obolelih je nevakcinisano ili nepotpuno vakcinisano. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, u južnom Banatu i Pančevu nema prijavljenih sumnji niti slučajeva malih boginja sa kliničkom slikom malih boginja.

- Ako posmatramo Južnobanatski okrug, nemamo nijednu sumnju, obuhvat je očekivan - revakcinacija u 7. godini je odlična, 97 odsto, kako u južnom Banatu, tako i u Pančevu. Primo vakcinacija teče svojim tokom, u obuhvatu je oko 68 odsto, i očekujemo da do kraja godine ispunimo tih 95 odsto koji su neophodni da ne bismo imali epidemiju u svom okruženju - ističe dr Slađana Tomić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje.

U zemljama u Evropi i okruženju, gde nije vakcinacijom obuhvaćeno 95 odsto, dolazilo je do epidemija malih boginja. Velikim obuhvatom vakcinacije stiče se kolektivni imunitet, koji štiti one osobe koje zbog zdravstvenih razloga ne mogu da prime vakcinu. MMR vakcina pruža trostruku zaštitu jer sadrži tri komponente protiv malih boginja, zaušaka i rubeola. Pojedini roditelji se plaše da vakcinišu svoje dete i taže savete od pedijatra i epidemiologa.

- Nema utemeljenosti u naučnim krugovima i povezanosti autizma i ove vakcine. Jedna zabluda postoji da je to ranije bila domaća vakcina. Nikada Torlak nije proizvodio vakcinu protiv morbila i vakcine su bezbedne, prolaze kontrolu i svaka koja se distribuira ispred Instituta za javno zdravlje Srbije je ispraćena uz sertifikate i čuvanje vakcine u hladnom lancu - napominje dr Tomić.

Većina starije populacije koja nije vakcinisana preležala je male boginje i oni ne mogu ponovo da se zaraze. Problem su oni koji nisu vakcinisani i nisu preležali bolest, zbog ozbiljnih komplikacija koje mogu da nastupe. Morbili su posebno opasni za malu decu jer može doći do zapaljenja mozga ili zapaljenja pluća, zbog čega završe na bolničkom lečenju.