Na turniru u Stevičinoj i šahisti iz Republike Srpske i Rusije

PANČEVO, 16. decembar 2017. (TV Pančevo) – Uz podršku Sportskog saveza Pančeva, Šahovski klub "Aljehin" organizovao je četvrti Međunarodni kadetski turnir za decu od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta. Na turniru su učestvovali polaznici svih šahovskih škola iz Srbije, ali i takmičari iz Republike Srpske i iz Rusije.

Među najboljim srednjoškolcima našla se osamnaestogodišnja Jovana Pavićević iz Lazarevca. U, kako kaže, jakoj konkurenciji, ona je odigrala pet partija i ostvarila isto toliko pobeda.

- Treniram šah od petog razreda osnovne škole, a sada sam četvrti razred srednje škole. I u kući i u klubu igram. Mora malo da se vežba i da se radi. Moj tata je u kući igrao šah sa stricem, i onda su i oni mene naučili da igram, i tako - kaže Jovana Pavićević.

Iz poznate pančevačke porodice šahista, porodice Milanović, i najmlađi, Pavle, kući je otišao sa zlatnom medaljom. Kaže da do zlata nije bilo tako lako doći.

- Bili su neki veliki, i njih sam malo teže pobedio - kazao je Pavle Milanović.

Pavle je do sada osvojio 6 medalja, a na takmičenju na kojem je stigao do sedme, podršku mu je pružao deda Dušan Nikolaš.

- Oni vole to. Voleli su to i onda idu polako, jedan za drugim. Otac je tu najviše doprineo. On je sa njima radio, oni su to i prihvatili, i zahvcaljujući njemu, uspesi sinova su dotle dogurali. Plus trening - objašnjava Dušan Nikolaš.

Kosta Živković je takođe po medalju došao iz Lazarevca. I on ima iskustva na takmičenjima, a na turniru u Pančevu igrao je sedam partija.

- Prvi put sam igrao protiv mog dede, i on me je pustio. Mislim da sam tad pobedio. Igrao sam protiv njega svaki dan, i onda sam porastao i počeo sam da ga pobeđujem - kazao je Kosta Živković.

Međunarodni turnir, četvrti po redu, u Pančevu je organizovao Šahovski klub "Aljehin", uz podršku Sportskog saveza. Predsednik ovog kluba, Predrag Tomin, ističe da su takmičari izuzetno dobri, i da je ponosan i zbog činjenice da su na turniru učestvovali i takmičari sa Kosova, iz Republike Srpske i iz Rusije, koja je poznata po svojoj školi šaha.

- Zato što postoji kontinuitet, dugo se u tim školama radi kvalitetno. Mislim da i ne postoji druga formula osim dugotrajnog rada, i da je kontinuitet tu najvažniji. Naš grad je na putu da tako nešto uradi, rekao je Tomin.

U Pančevu koje je grad sporta, Tomin kaže da je teško baviti se šahom koji nije toliko popularan kao košarka, odbojka, karate ili automobilizam. Ipak, kako je rekao, u moru medalja koje su stigle u Pančevo, jedan deo sa državnih i evropskih takmičenja doneli su upravo šahisti.

Najmlađim takmičarima, podeljene su i utešne nagrade, pa je tako, svako od njih, kući otišao sa medaljom.