Na preventivnim pregledima Pančevci najbrojniji

PANČEVO, 19. novembar 2017. (TV Pančevo) - Pančevačka Bolnica i Dom zdravlja i ove nedelje organizovali su besplatne preventivne preglede, učestvujući na taj način, u akciji koja se organizuje u mnogim bolnicama i ustanovama tercijalne zaštite u Srbiji. Pored ultrazvuka abdomena, Pančevci su danas mogli da provere i hormone štitne žlezde, dok su dame, starije od 50 godina, mogle da urade i mamografiju.

Već u sedam sati jutros, ispred Specijalističkog centra gužva. Oni koji su želeli da urade preventivni ultrazvuk ili da provere hormone štitne žlezde, došli su i više od sat vremena ranije, da bi što pre obavili neki od tih pregleda. Oko 9 sati – red do druma, pa još i u „G“. Ispred Centra izbrojali smo oko 160 Južnobanaćana koji su došli da iskoriste priliku da obave preventivni pregled. U hodniku Specijalističkog centra – još toliko sveta. Red i ispred ordinacije u kojoj se vadi krv za hormone štitne žlezde, red i ispred kabineta za ultrazvuk... Doktor Milivoje Mihajlović, radiolog u pančevačkoj Opštoj bolnici i posle više od 50 obavljenih pregleda – raspoložen. Ima gužve, posla mnogo, ali kaže da ga veoma raduje veliki odziv građana u ovim akcijama.

- Za sada nemamo nekih ozbiljnijih problema, i neke patologije da smo našli kod naših pacijenata. Obično su to neke proste ciste bubrega i jetre, koje se obično i vide. Uobičajeno i bez velike patologije za sada, hvala Bogu.

- Očekujemo i mlađe pacijente, sigurno će malo kasnije doći. Znate kakva je ta mlađe populacija, kasnije se bude, i sigurno će doći. Bilo je i mlađih pacijenata, i nije baš potpuno kako smo očekivali penzionere i stariju populaciju, bilo je i mlađih pacijenata.

Mlađe su očekivali kasnije, a ujutru su, kako je obično i slučaj, u redu prvo stajali stariji sugrađani. Šezdesetšestogodišnja Olgica Stojmenović iz Pančeva je jedna od njih. Osim što je pre izvesnog broja godina operisala žuč, drugih problema, sudeći prema ultrazvuku abdomena – nema, i može se reći da je veoma dobrog zdravstvenog stanja.

- Očekivano je. Jedino što bolujem od štitne žlezde, 20 godina pijem terapiju. Inače se odlično osećam, ponekad kao da imam 35 godina. Nemam nikakav resept. Jednostavno, volim da radim i u pokretu sam stalno, i eto tako.

Na red za ultrazvuk stigao je i Velizar Nebrigić, kojem je lekar takođe rekao da nema razloga za brigu.

Gužve je bilo i u Službi za rendgen dijagnostiku Doma zdravlja, gde su lekari takođe radili ultrazvuk abdomena i mamografiju. Pančevci su čekali i u Službi za zdravstvenu zaštitu žena. Direktor Doma zdravlja, doktor Stojan Višekruna takođe kaže da je veoma zadovoljan brojem sugrađana koji su došli na preventivni pregled, uz napomenu da je mamografija rađena damama od 50 do 69 godina, i po potrebi onima koje su mlađe. Za ultrazvuk abdomena, interesovanje je i u Domu zdravlja bilo izuzetno.

- Što se tiče ultrazvuka abdomena, praktično su svi koji su došli i pregledani. Mogu da kažem da je odziv više nego dobar. Ovo je druga akcija koju radimo zajedno sa bolnicom. Imamo jedan broj novootkrivenih slučajeva sa promenama na bubrezima i jetri.

I ove nedelje, pregled su mogli da obave i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje. Preventivni pregledi se organizuju po preporuci Ministarstva zdravlja, a tokom narednih meseci, u akcijama će biti zastupljeni svi lekari specijalisti.